Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Aktivně se podílet na obraně vlasti. Také v Liberci působí pěší rota záložníků

V dnešní nejisté době, kdy se válečný konflikt odehrává pár set kilometrů od našich hranic, se stále častěji mluví o armádě, a také aktivních zálohách. Právě to je možnost pro obyvatele, jak zkombinovat vojenskou profesi s civilní.

I v Libereckém kraji funguje jednotka záložníků, jde o pěší rotu. I ta hledá nové členy. „V dnešní době, která se vyznačuje zhoršenou bezpečnostní situací, je velmi důležité, aby se do povědomí mužů i žen, nejen v Libereckém kraji, dostala možnost, jak se mohou zapojit, jaké eventuality či benefity jim za jejich zapojení Armáda České republiky může poskytnout,“ vysvětlil Lukáš Rác z Krajského vojenského velitelství v Liberci.

Záložníci jsou podle něj plnohodnotnou součástí ozbrojených sil a je užívána především k doplňování ozbrojených sil za stavu ohrožení státu, válečného stavu, ale také při vzniku nevojenských krizových situacích. „Hlavní motivací vstupu do aktivní zálohy je možnost aktivně se podílet na obraně vlasti, získání nových odborných dovedností a znalostí, možná služba v zahraničí a také zajímavé finanční ohodnocení,“ dodal Rác.

Člověku, který se o vstup do aktivních záloh zajímá, stačí, aby byl plnoletý, ale zároveň mladší šedesáti let, trestně bezúhonný a zdravotně způsobilý. Členství v aktivních zálohách je ale časově náročné a možná i to je jedním z důvodů, proč o ně není tak velký zájem.

Do aktivní zálohy se vstupuje na dva roky a při první zařazení je potřeba absolvovat kurz základní přípravy, který trvá šest týdnů. Poté je záložník zařazen k jednotce aktivní zálohy, v Liberci tedy do pěší roty. A pak se takový záložník účastní cvičení, kterých je v kalendářním roce celkem 12 týdnů. „Při službě v operačním nasazení může být voják aktivní zálohy povolán k plnění úkolů ozbrojených sil na území ČR na období do 9 měsíců v kalendářním roce,“ řekl Rác.

Záložníkům za jejich čas strávený v aktivní záloze náleží také odměna - náborový příspěvek 30 tisíc korun náleží po dokončení základní přípravy za každý rok zařazení do aktivní zálohy a také služné za počet dní ve vojenské činné služby dle hodnosti stanové na služebním místě.

Na další peníze si pak záložník přijde v činné službě. Pokud jde alespoň o 14 dní, inkasuje dalších 18 tisíc korun. Problém by s takovým nasazením mohl mít voják i v zaměstnání, armáda ale zaměstnavateli poskytuje kompenzace za dny, kdy voják nepracuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajské velitelství Liberec

Štítky armáda, aktivní záloha, záložníci, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivně se podílet na obraně vlasti. Také v Liberci působí pěší rota záložníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.