Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie po zásahu na liberecké radnici obvinila sedm lidí. Jednomu ze zadržených hrozí dvanáct let

Celkem sedm lidí zatím obvinila policie po úterním zásahu na liberecké radnici a v sídle společnosti Syner. Jde jí o tři kauzy. Jedna souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací, tam je obviněno šest osob a jednou z nich je úředník magistrátu. Ve druhé věci čelí obvinění kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk a ve třetí kauze zatím nikdo obviněn nebyl. Ještě ve středu by pak mělo být rozhodnuto o tom, zda někdo půjde do vazby.

Kauzu spojenou se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci. Šest zadržených osob čelí obvinění pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku, podplacení, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Na liberecké radnici od úterního rána probíhal zásah policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Uvedl to server Náš Liberec. Podle Deníku N je osm lidí podezřelých ze spáchání trestných činů. ČTK má informace, že mezi...

„Jednou z obviněných osob je úředník Magistrátu města Liberce, kterému za tuto trestnou činnost hrozí trest odnětí svobody ve výměře tři léta až deset let. Trestná činnost souvisí se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací v majetku Statutárního města Liberce. V jednom případě byl skutek spáchán v souvislosti se zadáním veřejné zakázky Města Smržovka," náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová.

Další dvě kauzy dozoruje liberecká pobočka krajského státního zastupitelství. V jedné byl omezen na svobodě a obviněn ze zločinu přijetí úplatku a zločinu zneužití pravomoci úřední osoby jeden člověk. „Za tuto trestnou činnost hrozí obviněnému trest odnětí svobody ve výměře pět roků až 12 let. Jedná se o trestnou činnost korupčního charakteru související se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi Statutárního města Liberec," dodala Doušová. Podle dosud nepotvrzených informací by měl být jedním ze zadržených náměstek primátora Petr Židek (ODS), jehož mobilní telefon je od úterý nedostupný.

Primátor Zámečník (Starostové pro LK) řekl, že dočasně převzal agendu, kterou měl Židek na radnici na starost. O dalším postupu bude podle něj koalice na radnici jednat až po oficiálním vyjádření policie nebo státního zastupitelství. Jedním z obviněných z libereckého magistrátu pak je vedoucí odboru správy veřejného majetku Lukáš Hýbner. Podle Zámečníka vedením tohoto odboru zatím pověřili vedoucí jednoho oddělení.

K třetí kauze podle ní zatím nelze nic sdělit. „Probíhají úkony trestního řízení, přičemž žádná osoba doposud nebyla obviněna a za dané procesní situace není možné v této naposledy uvedené věci podat žádné další podrobnější informace," dodala.

Už v úterý se ale mluvilo o osmi možných obviněných, tím osmým by měl být majitel stavební firmy Syner Petr Syrovátko, v tomto případě se ale policistům ještě nepodařilo předat mu usnesení o zahájení trestního stíhání. 

Zásah policie trval od brzkých ranních úterních hodin až do zhruba půl desáté večer. „Prohlídka probíhala ve dvou kancelářích na staré budově radnice a v kanceláři v Liebiegově vile na Jablonecké ulici. Ze soudních příkazů jsem se dočetl hned ráno, co je předmětem zájmu NCOZ a o jaké osoby se jedná. Současně jsem souhlasil s mlčenlivostí, aby nebyla narušena práce Policie ČR,“ popsal primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky policie, liberec, radnice, korupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Virago

No tak doufám, že to nevyšumí, stejně jako kauza s DPMLJ, kde byly dosazeni magistrátem jejich koně a bezdůvodně odstraněni lidé z vedení, kteří prací pro DPMLJ žili, ale nelezli do těch správných zadelí.

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 11:32Odpovědět

Tomáš Kroutimhlavou

Jo Hýbner je mezi obviněnými??? Že mě to tak překvapilo? ????????????

Středa, 10. dubna 2024, 22:40Odpovědět

Policie po zásahu na liberecké radnici obvinila sedm lidí. Jednomu ze zadržených hrozí dvanáct let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.