Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Má být Liberec za šest let klimaticky neutrální? Městu chybí lidé i finance

100 klimaticky neutrálních a chytrých měst do roku 2030. Je to vlastně jeden z nejzásadnějších projektů Liberce. Zavázal se jím totiž k tomu, že do roku 2030 bude klimaticky neutrální. Zvládne snížit emise na nulu? Za necelých šest let musí zrenovovat budovy, nebo ekologizovat městskou hromadnou dopravu. Podle zástupců města by ale Liberec na úspěšné zvládnutí projektu potřeboval více peněz i lidí.

„Největším problémem pro náš další rozvoj jsou totiž hlavně naše interní kapacity. Ať už personální nebo finanční,“ potvrdila náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO).

Liberec se tak snaží zapojit stát a další instituce. „Rádi bychom následovali příklad jiných evropských zemí a iniciovali vznik určité platformy, ale také jednoho kontaktního místa na národní úrovni, které by fungovalo jako meziresortní a komplexně dokázalo podpořit nejen nás, tedy průkopnické město Liberec, ale i další česká města, která budou cílit na klimatickou neutralitu,“ dodala.

V Liberci tak nedávno proběhlo setkání se zástupci řady expertních institucí. Například ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva životního prostředí, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, a dále Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Národní sítě Zdravých měst ČR, Agentury regionálního rozvoje (ARR) Libereckého kraje, regionální kanceláře Technologické agentury ČR a EU platformy NetZeroCities.

„Schůzku jsme iniciovali proto, že jak my, tak i zástupci všech dotčených celostátních institucí a organizací, vnímáme, že Liberec je třeba začít intenzivně podporovat v jeho misi nejen na regionální, ale především také na národní úrovni,“ doplnila náměstkyně.

Liberec by tak mohl pro spolupráci získat instituce, potřeba je ale peněz na projekty, které ke klimatické neutralitě povedou. „Klíčové je, aby Liberec mohl navýšit investice směřující například do komplexní renovace budov, budování obnovitelných zdrojů, ekologizaci dopravy a dalších projektů,“ dodala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Problémem jsou i některé české zákony, které blokují například budování komunitní energetiky nebo větrných elektráren. „Aktivně pracujeme na budování komunitní energetiky ve městě. A v rámci toho spolupracujeme s různými partnery, jako je například Teplárna Liberec nebo Technická univerzita v Liberci. Naším cílem je nyní nastavit dané společenství takovým způsobem, aby se komunitní energetika v budoucnu mohla adekvátně rozvíjet, růst. To znamená, aby do ní mohly plynout investice i od soukromých investorů,“ upozorňuje zastupitel města zodpovědný za přípravu komunitní energetiky v Liberci Vojtěch Prachař (ANO).

Liberec by se tak vlastně mohl do budoucna stát průkopníkem pro další města, která by se chtěla stát klimaticky neutrální. „Vnímáme, že v rámci naší zkušenosti z této mise máme co nabídnout i dalším českým městům. V případě, že by nám bylo umožněno posílit naše interní kapacity, můžeme v této oblasti podporovat i ostatní. Umíme jim nabídnout praktickou zkušenost obecně se strategickým plánováním v této oblasti, s rozvojem komunitní energetiky, ale chceme se posouvat i v oblasti finanční. To znamená učit se, jak víc zapojovat soukromý kapitál formou různých inovativních finančních nástrojů,“ uzavřela Prachařová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky klima, neutralita, emise, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Vy máte pocit, že tohle bude další černá díra na prachy, kdy i Felcman bude držet papulu :-D? Nevážená paní Prachařová, vy už si taky sbalte švestky, jste obyčejná slepice.

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 22:30Odpovědět

Má být Liberec za šest let klimaticky neutrální? Městu chybí lidé i finance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.