Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Do lesů na Liberecku vysází letos nadace tisíce jedlí i listnáčů

Desátým rokem pokračuje liberecká Nadace Ivana Dejmala v ambiciózním projektu výsadby druhově rozmanitých stromů do lesů na Liberecku. Dosud bylo vysázeno přes 375 tisíc sazenic převážně buků, dubů a jedlí. Letos k nim přibude dalších 60 tisíc nových sazenic listnatých druhů a jedlí.

Při vzniku naší nadace jsme se zaměřovali na záchranu geneticky původních dřevin v Jizerských horách. Tehdy opravdu hrozila reálná zkáza místních lesů. Pečlivý sběr šišek i semen a pěstování místně původních dřevin dokázalo tuto zkázu zastavit. Naštěstí se do obnovy jizerskohorských lesů zapojilo mnoho dalších organizací a příznivý výsledek je dnes patrný. Lesy na kdysi odlesněných náhorních plošinách jsou obnovené. Sice ještě není vyhráno, ale to nejhorší mají hory za sebou,“ řekl Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody.

Svou působnost zaměřuje v poslední době nadace i mimo Jizerské hory, kdy spolupracuje s lesním hospodářem Janem Dudou. Také se její zástupci snaží vysázené mladé stromky ochraňovat před spárkatou zvěří, která je ve velkém likviduje. Peníze, které nadace na své aktivity získává, vkládá do vysazení 50–70 tisíc sazenic ročně, avšak značné náklady putují i na ochranu proti okusu zvěří.

Jen v letošním roce je v plánu vybudování 3,2 km nových oplocenek a vylepšení či oprava 1,2 km těch stávajících. Od minulého roku jsou také používány kovové sloupky, které jsou použitelné opakovaně a v terénu se osvědčily.

Veškeré výsadby jedlí a dubů se musí dávat do oplocenek a zbývající dřeviny se zas ošetřují repelenty, ale ani jedno opatření není v ochraně před spárkatou zvěří stoprocentní. Hlavně to však značně zvyšuje náklady celého projektu a takto vynaložené peníze by se mohly použít na další výsadby. V ideálním stavu by se les obnovoval zcela přirozeně, ale to jen v případě výrazně nižšího stavu spárkaté zvěře,“ vysvětlil Petrovský.

Pokud chcete s výsadbou druhově rozmanitých lesů pomoci i Vy, můžete je podpořit na webu nadace.

Celkové náklady letošních výsadeb včetně ochrany před spárkatou zvěří činí 2,5 miliónů korun, z čehož se nadaci díky jejím dárcům zatím podařilo získat přes 800 tisíc korun. Na podporu zvyšování rozmanitosti lesů přitom přispívají místní firmy i nadnárodní společnosti.

Nahrazování monokultur smrku, kdy les vypadal více jak plantáž na dřevo než zdravý porost, přináší již své výsledky. Když se přijedeme podívat na plochy, které se sázely před pár lety, vidíme les s perspektivou dlouhodobé udržitelnosti a na řadě míst dochází i k částečné přirozené obnově. V námi obnovených porostech se bude hospodařit výběrným tedy nepasečným způsobem. Jsem velmi vděčen všem našim dárcům, neboť díky nim tu vznikají lesy pro budoucí generace, a i přístup lesníků a veřejnosti se postupně mění k lepšímu,“ dodal Petrovský.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadace Ivana Dejmala

Štítky lesy, Nadace Ivana Dejmala, Liberec, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do lesů na Liberecku vysází letos nadace tisíce jedlí i listnáčů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.