Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Liberec na zajištění úspor energií i přes kritiku opozice vydá skoro 700 milionů

Liberec na zajištění úspor energií u 32 objektů, zejména školských, vydá skoro 700 milionů korun ve dvou EPC projektech energetických služeb se zárukou (Energy Performance Contracting). Jejich realizaci těsnou většinou podpořili liberečtí zastupitelé, opoziční LOL zakázky označila za neúsporné. Podle nich by město mělo jít cestou jejich rozdělení na menší části, aby se mohlo přihlásit více firem. Nabídky podaly jen dvě firmy, každá získá jednu.

„Ten výsledek je takový, že se nedá označit jako efektivní vynakládání veřejných prostředků za účelem energetických úspor," řekl při jednání zastupitelstva opoziční zastupitel LOL Josef Šedlbauer.

Výhrady měla opozice zejména k větší zakázce, na kterou by město mělo získat evropskou dotaci bezmála 194 milionů. Garantovaná úspora na energiích za deset let by u 12 budov po zateplení a dalších úpravách měla přesáhnout 91 milionů korun, za což ale město vítězné firmě Enetiqua zaplatí 583 milionů. „Pokud město vypíše takto obří zakázku, automaticky tím vyloučí možnost, že by se tendru účastnily menší firmy. Argumentem města je především to, že takový způsob je administrativně jednodušší, ušetří se tím práce úředníků. To je ale velmi slabý argument, když je výsledek tak nevýhodný," řekl zastupitel za LOL Jaromír Baxa.

Náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO) si ale nemyslí, že by rozdělením zakázky město ušetřilo. Její součástí jsou totiž nejen samotné práce, ale i takzvaný energetický management ke kontrole a zajištění slibovaných úspor. „Museli bychom každou zakázku dobře promyslet, soutěžit, hledat na ni dotace, případně ne vždy bychom s tou dotací uspěli, takže bychom to dělali za vlastní. A pak ještě ohlídat to, že úspory jsou opravdu tak, jak jsme se snažili je nastavit. Tak to by podle mě levnější nebylo, protože tady se ta cena i zlevňuje díky komplexnosti," řekla Prachařová.

Druhá zakázka bez dotace se týká 30 budov, u nichž se počítá s menšími úpravami - modernizací osvětlení či pořízením termostatických hlavic k regulaci tepelného výkonu. Vyhrála ji s cenou 105 milionů korun firma Frontier Technologies, která garantuje městu úsporu přes 52 milionů korun za prvních deset let od realizace.

Podle Prachařové se obě zakázky začnou realizovat již letos. „Neumíme úplně odhadnout výši opatření, která se stihnou v roce 2024. Nejvíc jich bude v roce 2025 a 2026 a nějaké dodatky v roce 2027," řekla. Podle ní půjde o průběžné financování. „My si zkontrolujeme jednotlivá opatření a následně bude proplacena faktura," dodala.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, energie, Liberec, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec na zajištění úspor energií i přes kritiku opozice vydá skoro 700 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.