Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Liberecký kraj musí hledat nového zhotovitele dvou staveb, původní je v úpadku

Liberecký kraj musí hledat nového zhotovitele pro rekonstrukci silnice v Rokytnici nad Jizerou a most v Jilemnici, původní dodavatel - stavební společnost BREX, je od konce května v úpadku. Se společností má kraj uzavřených devět smluv na stavební zakázky dohromady za půl miliardy korun. Každá je v jiné fázi, některé jsou před dokončením, firma na nich zatím pracuje a není důvod ty stavby ukončovat, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

BREX v květnu podal návrh na zahájení insolvenčního řízení, věřitelům podle něj dluží bezmála 179 milionů korun. Na konci dubna omezila firma práce na rekonstrukci přehrady Harcov v Liberci, kde je subdodavatelem, o pár dní později stáhla dělníky i techniku z rekonstrukce krajské silnice v Rokytnici nad Jizerou. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podal v květnu jednatel společnosti, žádá povolení reorganizace, věřitelé by o řešení úpadku měli rozhodnout na začátku září.

Ve smlouvách má podle Miklíka kraj možnost odstoupit od zakázek v případě insolvence, toho využije ve dvou případech. „V případě mostu U Jarmary v Jilemnici nedošlo ani k předání staveniště, takže tam odstupujeme v počáteční fázi. Budeme tam soutěžit nového zhotovitele v průběhu zimních měsíců tak, aby ta stavba mohla být na jaře příštího roku zahájena," řekl Miklík. Stavba za zhruba 8,4 milionu korun měla být podle původních plánů hotová do konce letošního roku.

V případě silnice 294 v Rokytnici nad Jizerou je věc podle Miklíka složitější. „Tam už BREX zahájil stavební práce, odstranil svrchní vrstvy vozovky a svodidla, my tak musíme v první fázi napravit situaci, aby komunikace byla bezpečná a mohla být používána přes zimu. Zadali jsme naší společnosti Silnice LK, aby práce zabezpečila, aby tam doplnila svodidla a svrchní vrstvu vozovky, aby komunikace mohla být využívána," řekl Miklík. Stavba za 211 milionů korun začala už loni, je společným projektem kraje a Rokytnice, která se podílí 46 miliony korun, část získala z EU.

Nového dodavatele bude kraj hledat také pro projekt transformace Domova pro postižené Tereza v Benešově u Semil, která měla stát 75 milionů korun. V Semilech staví BREX dva domy pro postižené. „Tam bude nutné ukončit etapu a hledat nového dodavatele. Teď společnost zhotovila střechu, tak aby tam nezatékalo, takže základní práce jsou dokončené. Snažíme se ukončit tuto zakázku dohodou, jednáme s insolvenčním správcem," dodal Miklík.

Na dalších krajských projektech BREX pracuje. Řada z nich je dokončená, třeba v případě Centra odborného vzdělávání pro zdravotnictví a sociální služby v Turnově má firma čas do konce měsíce na odstranění vad a nedodělků. Podobné je to podle Miklíka také u některých dalších staveb. Všechny projekty jsou podle něj spolufinancovány z evropských fondů, o peníze by ale kraj přijít neměl, i když se stavby s novými dodavateli možná prodraží. „Pokud někdo navazuje na rozestavěnou stavbu, tak to pro toho zhotovitele není úplně ideální," dodal.

V insolvenčním řízení se společností BREX přihlásilo do dnešního poledne pohledávky 59 věřitelů, žádají bezmála 37 milionů korun, své pohledávky mohou přihlásit až do konce července. „I my jako kraj se budeme pravděpodobně přihlašovat do insolvenčního řešení se svými pohledávkami, přesněji s podmíněnými pohledávkami, to jsou takové, které by vznikly v budoucnu například neprovedením záručních oprav a podobně," dodal krajský radní Vladimír Richter (ODS).

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, stavby, správa, firmy, BREX, insolvence, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj musí hledat nového zhotovitele dvou staveb, původní je v úpadku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.