Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Liberecký kraj pořídil dalších 16 elektromobilů pro své organizace za necelých 15 milionů

Liberecký kraj pořídil dalších 16 automobilů s elektrickým pohonem pro své organizace, elektromobily vybavil kraj záchrannou službu, školy, zařízení sociálních služeb, dětské domovy, sloužit budou i krajské správě silnic. Celkem hodlá kraj nakoupit 34 elektromobilů, do června příštího roku navíc na pěti místech budou nabíjecí stanice, řekl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička. Nová auta přišla bezmála na 15 milionů korun, z toho téměř třetinu pokryje dotace z Národního plánu obnovy.

„V řadě těchto organizací podnikají během týdne mnoho kratších jízd v okolí svého sídla – jde například o pravidelný převoz klientů sociálních služeb k lékařům či za službami a dopravu žáků škol na praxe nebo soutěže. U záchranky vozy nebudou sloužit k cestám za pacienty, ale k zajištění provozu výjezdových základen, přepravě personálu na školení a výcvik nebo k převážení zdravotnického materiálu," doplnil Mikulička.

Elektromobily nakupuje kraj prostřednictvím takzvaného dynamického nákupního systému, který je rychlejší a pružnější než standardní způsob nákupu, jakým je například otevřené výběrové řízení. Firmy mají možnost se do systému registrovat, kraj tak nakupuje spotřební materiál, ale například i telekomunikační služby, v minulosti tímto způsobem nakupoval i elektřinu a plyn. „V tuto chvíli máme již z celkově plánovaných elektromobilů dodáno 28," řekl krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Už v dubnu a květnu podle Ulvra převzal kraj 12 sedmimístných a osmimístných elektromobilů, pořídil je organizacím sociálních služeb, středním školám a také středisku ekologické výchovy. Do poloviny příštího roku je v plánu ještě výstavba pěti dobíjecích stanic - v Liberci u krajského úřadu, u Střední průmyslové školy technické v Jablonci nad Nisou, v areálu Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, u Integrované střední školy ve Vysokém nad Jizerou a v areálu Střední zdravotnické školy a střední odborné školy v České Lípě.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, energie, ekologie, automoto, správa, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pořídil dalších 16 elektromobilů pro své organizace za necelých 15 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.