Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V bývalé dětské nemocnici chce Jablonec nad Nisou vybudovat dostupné bydlení

V bývalé dětské nemocnici chce Jablonec nad Nisou vybudovat dostupné bydlení. Budova v Bezručově ulici je od roku 1998 prázdná a chátrá, podobný záměr přestavět ji na sociální byty mělo vedení města už před 13 lety, tehdy z něj sešlo. Teď chce radnice žádat o dotaci z výzvy na přípravu projektů dostupného a udržitelného nájemního bydlení, kterou vyhlásilo ministerstvo pro místní rozvoj, řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti).

Druhé největší město v Libereckém kraji nemá podle Chuchlíka dlouhodobě dostatek dostupného a sociálního nájemního bydlení. Plánovaná přestavba bývalé dětské nemocnice by měla přispět k řešení problému. Objekt bude přizpůsobený různým skupinám obyvatel, jako jsou senioři, osoby s potřebou sociální práce, postižení nebo mladí do 35 let. Na projektovou přípravu teď může Jablonec z evropských fondů získat od půl milionu do deseti milionů korun. „Celý projekt pak musí být hotový do deseti let," doplnil primátor Miloš Vele (ODS).

„V rámci přípravy koncepce bytové politiky jsme sestavili tabulku všech bytových záměrů a vhodných nevyužitých objektů. Dlouhodobě prázdná budova bývalé dětské nemocnice leží v atraktivní rezidenční části města, a proto zpracovala kancelář architektury města ověřovací objemovou studii, na jejímž základě jsme se rozhodli pro přípravu přestavby," doplnil Chuchlík. V nemocnici by podle něj mělo vzniknout 23 bytů různých velikostí, podle hrubých odhadů přijde přestavba na 162 milionů korun.

Výhodou je podle Chuchlíka, že na rozdíl například od dotací z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), které jsou úzce zaměřené na sociální bydlení, je v tomto případě spektrum mnohem širší. „Cílí to i na střední třídu, na podporované profese, kterými chceme pomoci zaměstnavatelům získat třeba pracovníky i formou nabídky bydlení, týká se to třeba policie nebo městských organizací," dodal Chuchlík.

Ještě na začátku 90. let měl Jablonec kolem 7000 městských bytů, většinu z nich však postupně prodal. Aktuálně tak město vlastní zhruba 800 bytů. Jablonec připravuje také kompletní rekonstrukci ubytovny ve Střelecké ulici s 24 lůžky ve 14 pokojích. Objekt čeká rekonstrukce za 37 milionů korun, město dům přestaví pro seniory. Vzniknout by tam mělo šest bezbariérových bytů, radnice teď hledá dodavatele. Stavbu bude město platit ze svého a bez dotací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, byty, stavby, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalé dětské nemocnici chce Jablonec nad Nisou vybudovat dostupné bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.