Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Přístavba gymnázia v Liberci za rok asi nebude, odbor radnice chce změnu územního plánu

Libereckému kraji se nejspíš nepodaří do září příštího roku postavit slibovanou přístavbu Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci, která by umožnila zvýšit kapacitu této školy. Stavba je podle odboru územního plánování města v rozporu s územním plánem. Ke změně stanoviska radnice kraji nepomohl ani kladný posudek ČVUT. Postup města se hejtmanovi kraje Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj) nelíbí, nesouhlas úřadu považuje za formální. Vedení radnice jeho kritiku odmítá s odůvodněním, že jinak než změnou územního plánu postupovat nelze.

Liberecký kraj připravuje výstavbu pavilonu za více než 300 milionů korun, který umožní otevřít další třídu čtyřletého gymnázia. Na výšku by měl mít 17,2 metru, územní plán ale umožňuje maximálně patnáctimetrovou výšku. Kraj neúspěšně argumentoval tím, že stavba bude v extrémním svahu, což umožňuje její výšku posuzovat individuálně. „Máme posudek ČVUT, ze kterého podle mého názoru jednoznačně vyplývá, že i stávající územní plán umožňuje stavbu nového pavilonu gymnázia do toho prostoru umístit. A pokud tomu postupu podpořenému nějakým stanoviskem odborníků nebude vyhověno, tak to znamená jenom časové zdržení," řekl hejtman.

Dopisem se v tomto smyslu obrátil i na vedení města, to však v odpovědi tuto argumentaci odmítlo. Zdůvodňuje to tím, že stavba je umisťovaná do svahu se sklonem 14,3 procenta, což v Liberci nesplňuje podmínku extrémního svahu. Za takový město považuje sklon 36,4 procenta. „Pokud by byl brán v potaz základní argument posudku, že se jedná o extrémní svah, musela by se výška záměrů posuzovat individuálně na skoro jedné třetině zastavěného území města Liberec (28,3 procenta), která má stejný nebo vyšší sklon svahu," píše se v odpovědi, kterou má ČTK k dispozici.

K uskutečnění svého záměru tak musí kraj žádat o změnu územního plánu. „My nakonec na tom místě postavíme úplně stejnou stavbu, kterou bychom stavěli i bez změny územního plánu. Přijde mi to jako trochu absurdní situace. Všichni mluvíme o tom, že chceme podporovat všeobecné vzdělávání a tady je to jenom otázka dobré vůle a správného rozhodnutí," uvedl Půta. Prakticky to bude podle něj znamenat, že nový pavilon nebude dokončený v původně plánovaném termínu, což je září příštího roku. „Teď to vypadá, že pokud budeme muset čekat ten rok na změnu územního plánu, tak se otvírání dalších tříd na gymnáziu odloží o rok," dodal.

Míní, že v jakémkoliv jiném městě v kraji by úředníci přistupovali k tomuto projektu vstřícně. Vedení Liberce ale odmítá, že by ho nepodporovalo. „Ta změna územního plánu již brzy půjde do veřejného projednání a v září by měla být hotová. Já doufám, že tímto dopisem (odpověď hejtmanovi) si vyjasníme a uklidníme veřejnost, že město Liberec určitě nejde proti výstavbě gymnázia na svém území. Že se jednalo jen o nějaké nedorozumění v rámci přípravy projektu a že ta stavba bude zdárně brzy dokončena," odpověděl na dotaz ČTK náměstek primátora pro územní plánování, majetkoprávní záležitosti a sport Adam Lenert (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, školy, stavby, Liberec, Liberecký kraj, gymnázium, přístavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístavba gymnázia v Liberci za rok asi nebude, odbor radnice chce změnu územního plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.