Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Liberec koupí zámek, schválili zastupitelé. Zaplatí za něj 81 milionů

Liberec se stane novým majitelem zámku, který je jednou z nejstarších staveb ve městě. Od soukromému majitele odkoupí areál na ploše 1,2 hektaru za 81 milionů korun, transakci schválili liberečtí zastupitelé. Pro nákup hlasovalo 32 z nich, dva byli proti a čtyři se zdrželi. Zámek nyní vlastní firma Ústí Development ze skupiny MEI.

Za památkově chráněnou stavbu s pozemky a park zaplatí radnice 80 milionů a další milion je za jeho vybavení. „Je to rozděleno do tří ročních splátek," uvedl náměstek primátora Adam Lenert (ANO). Letos radnice zaplatí 40 milionů, příští rok 30 milionů a zbývajících 11 milionů za dva roky.

Jedna z nejstarších budov v Liberci v minulosti prošla mnoha přestavbami a původního v ní mnoho není. Nejcennější je kaple, kterou dala v letech 1604 až 1606 k zámku přistavět Kateřina z Redernu. Zámek v horním centru v minulosti sloužil nejen jako šlechtické sídlo, ale byl v něm i soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků, vysoká škola a v době své největší slávy tam měl Skloexport jednu z nejrozsáhlejších expozic skla na světě. Nyní je zámek po většinu roku prázdný. O jeho možném získání městem se mluví několik posledních let. Zhruba před sedmi lety radnice cenu za nákup zámku odhadovala na 60 až 100 milionů korun. Lenert uvedl, že dojednaná cena je o 20 procent nižší, než je odhadní. Podle znaleckého posudku z loňského roku má zámek hodnotu 97 milionů korun.

POLITICKÁ KORIDA: Má město koupit zámek? A co s ním?

Vedení města rozhodlo o nákupu libereckého zámku. Cenovka? 80 milionů korun. Souhlasí s nákupem jednotlivé zastupitelské kluby? A co by se zámkem poté mělo město udělat? Na to jsme se zeptali v dalším díle Politické koridy.

Využití pro areál radnice má. Podle Lenerta už jednají s organizátory mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm, že by jim dali k dispozici takzvané bílé křídlo. „Takže u bílého křídla by se jednalo o dlouhodobý pronájem pro Anifilm tak, aby mohli čerpat dotace, a to křídlo upravit. A co se týká červeného křídla, redernovského, tak tam prověřujeme možnost přemístění části úřadu a máme z minulosti zpracovanou dokumentaci na jeho předělání pro potřeby základní umělecké školy," řekl.

Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) odhadl, že na základní rekonstrukci zámku budou muset vydat 40 až 50 milionů korun. Opoziční zastupitel Petr Židek (býv. ODS) míní, že jde o hodně podhodnocenou cenu. „To bude 300 až 350 milionů korun. Uvidíte, že dojde na má slova," řekl dnes.

Zámek chce radnice zpřístupnit i veřejnosti. Na léto plánuje prohlídky vnitřních prostor i kulturní program v parku s promítáním filmů či divadelními představeními.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anifilm

Štítky ČR, správa, reality, památky, Liberec, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec koupí zámek, schválili zastupitelé. Zaplatí za něj 81 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.