Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jablonec nad Nisou se chce víc zaměřit na pomoc lidem v tíživé situaci

V Jablonci nad Nisou se chtějí víc zaměřit na pomoc lidem v tíživé situaci. Magistrát proto plánuje zřízení kontaktního místa pro bydlení a sociální pomoc. Úkolem nového oddělení nebude rozdělování městských bytů. Mělo by to být první místo, kam přijde člověk, když má nějaký problém, třeba s bydlením, někde něco dluží nebo si zkrátka neví rady, řekla dnes náměstkyně primátora pro sociální věci Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj).

Na magistrátu druhého největšího města v Libereckém kraji by mělo nové oddělení začít fungovat od 1. ledna 2025. "Ta myšlenka není úplně originální, inspirovali jsme se na Praze 7, kde už mají určitou zkušenost. Natolik nás to zaujalo svojí náplní, obsahem, fungováním, že jsme se rozhodli to zřídit i tady. Budovat se bude nové oddělení už v průběhu podzimu," doplnil náměstek primátora pro správu majetku Petr Roubíček (ODS).

Nové oddělení bude podle Hamplové řešit nejen bydlení, ale například i zaměstnanost a vzdělávání, součástí bude i dluhové poradenství a práce v terénu. "Mezi pracovníky by měli být i takzvaní peeři, to znamená lidi, kteří jsou z té cílové skupiny a umí těm lidem pomoci," dodala. Nové oddělení by tak mělo podle ní přispět k efektivnějšímu řešení bytových a sociálních potřeb Jablonečanů a k optimalizaci poskytování služeb v sociální oblasti.

"Za nás je velmi důležitá část, která se týká dluhového poradenství, protože Jablonec má velký poměr osob, které jsou v exekuci. Nejde ale jen o to pomáhat lidem, když už se dostanou do složité situace, ale hlavní úkol bude tomu předcházet. Chtěli bychom mít jako jeden ze základních pilířů prevenci vzniku dluhu," řekla Hamplová. Pracovníci oddělení by tak měli pomoci lidem třeba při jednání o nastavení splátkového kalendáře, který jim pomůže splatit dluh na nájemném a podobně.

Jablonec nad Nisou patří z hlediska indexu sociálního vyloučení dlouhodobě do kategorie výrazně zatížených obcí. Při terénním šetření bylo odhaleno 25 objektů, kde ve větší míře žili lidé sociálně vyloučení nebo sociálním vyloučením ohrožení, ve městě je také sedm komerčních ubytoven, z nichž ale některé jsou z větší části určené pouze zahraničním dělníkům. Sociálním vyloučením je tak ve městě ohroženo podle šetření kolem 1100 lidí. Na řešení problému spolupracuje Jablonec s Agenturou pro sociální začleňování, na tříletý projekt má možnost získat 30 milionů korun.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky ČR, sociální, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nad Nisou se chce víc zaměřit na pomoc lidem v tíživé situaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.