Počasí dnes25 °C, zítra28 °C
Úterý 30. července 2024  |  Svátek má Bořivoj
Bez reklam

V soutěži na novou zdravotnickou školu v Liberci zvítězil návrh Petra Stolína

V architektonicko-urbanistické soutěži na podobu nové zdravotnické školy v Liberci zvítězil návrh libereckého ateliéru Petra Stolína. Náklady na stavbu podle předběžných odhadů přesáhnou bez DPH půl miliardy korun. Na konci příštího roku by měl mít kraj projekt a o rok později by mohl zahájit stavbu, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Současná škola podle něj neodpovídá potřebám moderní výuky.

Soutěž byla dvoukolová, přihlásilo se 27 uchazečů, do druhého kola jich postoupilo šest. Na druhém místě se umístil návrh pražského ateliéru BY architects, na třetím brněnského studia Fenomen Space. "S absolutním vítězem budeme v srpnu jednat v rámci jednacího řízení bez uveřejnění o přípravě projektu," doplnil hejtman. Kraj zatím návrhy nepředstavil, zveřejnit je podle Půty může po uplynutí patnáctidenní lhůty pro námitky. Na srpen ale kraj plánuje vystavení návrhů ve vestibulu krajského úřadu.

Střední zdravotnická škola v Liberci je v historické budově bývalé církevní školy v centru města a v dalších asi pěti budovách, které jsou většinou pronajaté. Kapacitně už nestačí. "Vzhledem k velkým investicím do krajského zdravotnictví budeme potřebovat i vzdělaný a motivovaný střední zdravotnický personál, a i proto potřebujeme novou budovu s větší kapacitou v docházkové vzdálenosti od Krajské nemocnice Liberec," řekl Půta. Nová škola s kapacitou až 600 studentů by měla být postavena v takzvaném pasivním standardu.

Škola vyroste ve školním areálu v Jablonecké ulici u sídliště Broumovská, kde dnes působí střední odborná škola. Pozemky dávají dostatek prostoru k další výstavbě. Projekt je podle hejtmana rozdělený do dvou etap. "První etapa je škola včetně sportovišť propojená se stávajícím areálem a druhá etapa je případná výstavba domova mládeže," dodal. Kraj se podle Půty dohodl i se společností ČEZ na přeložení vedení velmi vysokého napětí, aby bylo pro stavbu dost prostoru.

Zdravotnické obory jsou podle Půty pro kraj prioritou, v minulých letech proto prověřoval i další možnosti, kam školu z nevyhovujících prostor pronajatých od města Liberce přesunout. Zvažoval využití budovy bývalého Skloexportu nebo některé z uvolněných budov krajské nemocnice, kde se staví nové Centrum urgentní péče za čtyři miliardy korun. "Z pohledu předělání na školu to ale není ideální," dodal. Kraj investuje také do zdravotnické školy v Turnově, kde za víc než 50 milionů korun staví centrum odborného vzdělávání zaměřené na zdravotnictví a sociální služby.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, správa, architektura, školy, střední, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V soutěži na novou zdravotnickou školu v Liberci zvítězil návrh Petra Stolína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.