Počasí dnes30 °C, zítra28 °C
Středa 4. září 2024  |  Svátek má Jindřiška
Bez reklam

Liberec v dražbě prodal šestnáct autovraků, získal za ně rekordních 316 tisíc

Velký zájem byl v pondělí v Liberci o vozidla bez platné technické kontroly, které nechal magistrát odtáhnout za poslední rok z ulic. Ze 17 autovraků jich nového majitele našlo 16 a radnice jejich prodejem získala rekordních 316 500 korun. Vyvolávací částka byla v součtu asi třetinová. Nejvíc vynesl prodej 16 let starého návěsu Schmitz Cargobull, za který Zdeněk Růžička zaplatil 70 tisíc.

„Já podnikám, dělám kolotoče, takže ten návěs půjde rozřezat a bude sloužit jako podvalník pro atrakci," řekl Růžička po skončení dražby. Přijel na ni právě kvůli tomuto tahači. Za strop pro jeho získání si stanovil 70 tisíc korun a věřil, že tak vysoko nebude muset jít. „Úplně spokojený nejsem. Představa byla tak o 20 tisíc korun nižší," dodal. Vyvolávací cena za tento tahač byla 25 tisíc korun.

Také většina ostatních vozů se prodala za vyšší než vyvolávací cenu. Dvakrát uspěl devětatřicetiletý Jiří, který přišel ze zvědavosti. „Jestli tady nebude něco zajímavého pro mě," řekl. Zatím neví, zda obě zakoupená osobní auta použije na náhradní díly či je zkusí opravit. „Ještě se uvidí. Bral jsem to jako zajímavou koupi," dodal.

Registrovaných zájemců v dnešní dražbě bylo 30, což bylo více než nabízených aut. Asi největší zájem byl o Citroën Berlingo z roku 2010 s vyvolávací cenou 10 tisíc korun, který nový majitel získal za 52 tisíc. Stejnou vyvolávací cenu měl i 20 let starý tahač DAF, který se prodal za 51 tisíc. Výrazně stoupla cena i třeba za dodávku Ford Transit z roku 2013, a to z 5000 na 26 tisíc Kč.

S výsledkem dnešní dražby byl náměstek primátora Jiří Šolc (ANO) spokojený. „A to tam nakonec nebyl jeden tahák dražby. Pro to velmi hezké, zachovalé BMW si majitelka na poslední chvíli přišla, vyplatila a odvezla," řekl. Zaplatit podle něj musela přes 35 tisíc korun. Pokud by tak neučinila,v dražbě by se její BMW 330 prodávalo minimálně za 10 tisíc korun.

Dražbu vozidel pořádal Liberec potřetí. Letošní výtěžek je násobně vyšší než z předchozích dvou dohromady. Z první v létě roku 2022 byl 36 750 korun, z loňské 20 500 Kč. Ani letošní rekordní výtěžek ale podle Šolce zdaleka nepokryje náklady spojené s odstraňováním autovraků, radnici to stojí ročně zhruba dva miliony korun. „S tím, že to ten výtěžek nepokryje, jsme smíření. Je to služba lidem," řekl náměstek.

Liberec se důsledněji snaží odstraňovat autovraky z ulic od roku 2021. „Je to nikdy nekončící proces. Občané nám je nahlašují, zejména na sídlištích je to palčivý problém. My obesíláme vlastníky nejdřív jako samospráva, potom se v přenesené působnosti státu rozjede správní řízení, které končí exekucí a dražbou," dodal náměstek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, automoto, dražba, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec v dražbě prodal šestnáct autovraků, získal za ně rekordních 316 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.