Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V Česku začalo první letní sčítání motýlů za účasti veřejnosti, potrvá do neděle

V Česku v pondělí začalo letní kolo prvního ročníku celostátního sčítání denních motýlů za účasti veřejnosti. Cílem akce nazvané Motýlí půlhodinka je zlepšit ochranu motýlů, kteří z přírody rychle mizí. Skupina JARO na projektu spolupracuje s Českou společností entomologickou, Společností pro ochranu motýlů a Entomologickým ústavem Biologického centra Akademie věd ČR.

Motýlí půlhodinka se koná dvakrát do roka, na jaře a v létě. Sčitatelé za vhodného počasí vyčlení půl hodiny na sledování motýlů, do akce se zapojují nejen jednotlivci, ale i organizace. Data získaná ze sčítání budou sloužit vědcům. Letošní jarní sčítání bylo od 3. do 9. června, to letní, které je zaměřené na letní druhy, potrvá do 21. července.

"Do jarního kola se zapojilo přes 200 sčitatelů, od škol po jednotlivce, a to napříč celou republikou, nejvíce však z východních Čech. Podobný zájem očekáváme i v letním kole. Nejčastěji pozorovaným druhem byl okáč poháňkový, ale také v několika případech nenašli lidé ani jednoho motýla. Motýly lidé nejčastěji vyhledávali na zahradách a loukách," dnes řekl David Číp, který akci za Skupinu JARO organizuje ve východních Čechách. 

Sčítání motýlů se uskutečňuje již řadu let, tato akce je podle něj ale jedinečná tím, že se do ní může zapojit každý včetně dětí či škol, tedy nejen odborníci. "S výsledky jarního kola jsme velmi spokojeni. Není jednoduché přitáhnout pozornost široké veřejnosti k zájmu o hmyz, jeho sledování a ochranu. Navíc se nám ozvali i kolegové z okolních zemí, kteří jsou z naší akce nadšení a rádi by abychom příští rok spustili stejnou akci i v zahraničí. Je proto možné, že se v budoucnu motýlí půlhodinka stane mezinárodní akcí," dodal Číp.

Na sčítání motýlů se podílí kromě škol také Krkonošský národní park, Technické služby města Hradec Králové, město Jaroměř, Zoo Brno, CHKO Pálava, Česká společnost entomologická, Správa CHKO Český kras nebo Český svaz ochránců přírody. Výsledky pozorování mohou lidé vkládat do formuláře na webu www.motylipulhodinka.cz, on-line formulář lze použít i rovnou, uvedli organizátoři. Podle nich se k pozorování nejlépe hodí přírodní zahrady, louky, parky, meze, ale třeba i hřbitovy, okolí železničních tratí a vlakových nádraží, příkopy u silnic nebo staré lomy.

Vědci i ochránci přírody vnímají motýly jako ukazatele zdravé krajiny, motýli patří také mezi důležité opylovače, bez kterých se příroda neobejde. Zjednodušeně řečeno platí, že tam, kde je dostatek motýlů, je příroda ještě v pořádku nejen pro ně a ostatní zvířata, ale i pro člověka, uvedli ochranáři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky motýli, Česko, příroda, Východní Čechy, jaro, léto, Zoologická zahrada Brno, Krkonošský národní park, Jaroměř, CHKO Pálava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka Kašparová

Je skvělé, že něco takového vzniklo, ovšem je jasné, že to bude ukazatel, že situace s výskytem a množství motýlů je tragická. Obecně, a to se vím, že kromě motýlů mizí hmyz, nebude hmyz, nebudou ptáci a kam to směřuje? Důvodů proč mizí motýli i hmyz vymyslíme mnoho, otázkou je, co jsou lidé ochotni udělat, aby se stav zlepšil, jak jsou ochotni slevit ze svých zájmů, pohodlí, požadavků, začít používat selský rozum...Osvěta, vzdělávání ve školách, v médiích atp. v tomto směru je mizivá, zákony nedostatečné. Každý může udělat, dle svým možností, dobrou věc, už třeba jen nesekat trávníky, parky , veřejná prostranství v době květu nebo na 1 cm od země a spousty jiných opatření...

Středa, 17. července 2024, 08:07Odpovědět

V Česku začalo první letní sčítání motýlů za účasti veřejnosti, potrvá do neděle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.