Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Nad Frýdlantem krouží hejno desítek čápů. Krmí se před cestou do Afriky

Nevšední pohled se v posledních dnech naskýtá obyvatelům Frýdlantu. Nad městem je k vidění hejno čápů bílých, které čítá desítky kusů. S největší pravděpodobností se jedná o čápy z Frýdlantu a okolí, kteří se na místech s dostatkem potravy krmí před odletem do zimoviště.

„Pokud se někde objeví hejno čítající větší počet čápů, může jít buď o sdružené jedince z blízkého okolí nebo již o hejno, které přiletělo ze severu a jen se zastavilo na den nebo více dní na migrační zastávce někde, kde je množství potravy. Vzhledem k datu bych se přikláněla k tomu, že v případě Frýdlantu jde o první variantu, protože migrace teprve začíná a větší hejna druhého typu se začnou objevovat až v druhé polovině srpna,“ říká Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické.

Desítky čápů jsou ve Frýdlantě k vidění od pátku, kdy se jich zhruba dvacítka usadila na radnici, kostele Nalezení sv. Kříže a na komíně bývalé traktorky. V tomto případě jde pravděpodobně o čápy, které zde letos vychoval zdejší pár. Podařilo se mu vyvést čtyři mláďata z celkem pěti snesených vajíček. Čápi se pak nad Frýdlantem a v jeho okolí pohybovali ve velkém hejně i o víkendu. „Napočítali jsme jich 35, ale myslím, že je jich ještě víc,“ napsala na Facebook Bohumila Pokorná z Frýdlantu.

„Čápi se poté, co vyvedou mláďata před svým odletem za zimoviště pohybují nějakou dobu krajinou, krmí se a nabírají sílu na dalekou cestu. Vrací se na místa, kde v průběhu hnízdní sezóny lovili. Jenže tenkrát se vždy vraceli na hnízdo za mláďaty a tak nebyli na loukách a polích tolik vidět. Teď se do míst, kde je dostatek potravy vracejí a k nim se přidávají jejich mláďata a čápi z celého okolí. Ono to funguje jako magnet. Když ostatní čápi vidí, že je tam větší množství jedinců jejich druhu a že je tam něco dobrého, tak se přidají a vytvoří hejno,“ dodává Gabriela Dobruská.

Jak dlouho bude hejno desítek čápů nad Frýdlantem a v okolí k vidění, se nedá určit. „Teď se sdružují na místě potravní nabídky, ale až pro ně nastanou vhodné podmínky pro migraci, vydají se na cestu do subsaharské Afriky, kde přezimují. A není nutné, aby odletěli všichni najednou, může to být třeba po skupinách. Není výjimkou, že spolu neodletí ani čapí pár a každý přezimuje jinde. Znovu se pak potkají až na jaře na hnízdě. A ani mláďata nemusejí odletět se svými rodiči,“ vysvětluje ornitoložka. Dospělí čápi zpravidla odlétají dříve, než mláďata. Ale přestože ta poletí na zimoviště v Africe poprvé, spolehlivě ho najdou. „Mají tu cestu geneticky danou, zakódovanou a vždycky do Afriky trefí,“ uzavírá Gabriela Dobruská.

Na jih se čápi vydávají v rozvolněných hejnech. Stabilní hejna jako u jeřábů ani pevné šiky jako u hus u nich nečekejte.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Mráz

Štítky čápi, příroda, Frýdlant, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Frýdlantem krouží hejno desítek čápů. Krmí se před cestou do Afriky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.