Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Kamera ve frýdlantském čapím hnízdě je vyčištěná, za rok bude se zoomem a zvukem

Dobrodružnou výpravu do čapího hnízda podnikl ve středu 7. srpna 2024 na popud Frýdlantu jeden z členů Sboru dobrovolných hasičů Frýdlant. Jeho mise byla jasně daná, vyčistit kameru, která od března letošního roku snímá život v čapím hnízdě na bývalé traktorce. A byla úspěšná.

„Kameru nám už před několika týdny znečistil jeden z mladých čápů a frýdlantští nás opakovaně žádali o její vyčištění. Jenže vlézt do obydleného čapího hnízda není jen tak, je to velmi nebezpečné a příčetný člověk to neudělá. Teď už jsou ale čápi velkou část dne mimo hnízdo a tak jsme si vypozorovali dobu, kdy bývají vždy pryč a využili jí k vyčištění kamery,“ popisuje místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

Vyčištění kamery zajistilo ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Frýdlant technické oddělení města. „Hasič, který kameru čistil, se k hnízdu dostal po automobilovém žebříku, byl řádně jištěn a na hlavě měl hasičskou přilbu. Jeho bezpečnost byla samozřejmě prioritní,“ říká za SDH Frýdlant Miroslav Žebro.

Život ve frýdlantském čapím hnízdě můžete sledovat zde: Čapí hnízdo Frýdlant

„Než nám čápi odletí na zimoviště do Afriky, ještě je můžeme v hnízdě chvíli pozorovat. I když teď už z nich většinou vidíme jen nohy,“ usmívá se Jiří Stodůlka. Město proto pro příští rok chystá v souvislosti s kamerou v čapím hnízdě několik novinek.

Kamera se zoomem i zvukem

Kameru umístilo město Frýdlant do hnízda čápů bílých na bývalé traktorce letos poprvé. Pro příští rok se proto může poučit ze zkušeností, které v souvislosti s ní v letošním roce nasbíralo. „Rameno, na kterém je kamera umístěna bude určitě delší, protože jak čápi rostou, vidíme z nich teď už jen nohy. Nově bude mít kamera také funkci zoom, aby se dala přibližovat v době, kdy čápi hnízdí, sedí na vejcích a kdy jsou mláďata malá a oddalovat jak porostou. A poslední novinkou bude zvuk u kamery, aby bylo slyšet i čapí klapání,“ prozrazuje místostarosta Frýdlantu.

Novou kameru město do hnízda umístí opět na jaře, před příletem čapího páru. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslav Žebro

Štítky čápi, příroda, hnízdo, Frýdlant, příroda, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamera ve frýdlantském čapím hnízdě je vyčištěná, za rok bude se zoomem a zvukem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.