Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Na letošní etapu obnovy sídliště Šumava získal Jablonec nad Nisou dotaci

Na letošní etapu obnovy sídliště Šumava získal Jablonec nad Nisou zhruba třímilionovou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Na sídlišti se od dubna pracuje na obnově Skelné ulice a jejího okolí včetně chodníků, stanovišť kontejnerů na odpady, schodišť, veřejného osvětlení a zeleně, přibude téměř 60 míst k parkování.

Sídliště Šumava tvoří 37 panelových domů a osm cihlových bytových domů, kde je dohromady téměř 1600 bytů. Nejstarší domy byly postavené po druhé světové válce, nejnovější stavbaři dokončili v roce 1980. Největším problémem je tam stejně jako na jiných sídlištích nedostatek parkovacích míst. Obyvatelům sídliště ale chybí i kvalitní dětská hřiště a sportoviště. Práce tam začaly už loni prvními dvěma etapami za více než 35 milionů korun, letos přijdou bezmála na 20 milionů. Celkově bude stát obnova sídliště podle odhadů 100 až 150 milionů korun.

"Aktuální třetí etapa se týká ulice Skelné a jejího okolí, a to části od křižovatky s ulicí Březovou po Švédskou. Město žádalo o dotaci na opatření vedoucí k lepšímu hospodaření s dešťovými vodami a lepšímu nakládáním se zelení," doplnil náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Nové odvodnění komunikace povede do zrekonstruované kanalizační stoky, vodu z parkovacích ploch vyřeší přímé zasakování přes propustnou konstrukci vozovky do podloží a ta z chodníků bude zasakovat v okolních ozeleněných plochách.

Zcela uzavřená je aktuálně kvůli pracím Skelná ulice včetně chodníku mezi ulicemi Březovou a Švédskou, omezení by mělo skončit v polovině září. "Změní se koncepce ploch veřejné zeleně, obnoví nebo přemístí se také přístřešky pro kontejnerová stání, rekonstrukcí projde veřejné osvětlení a zoptimalizují se počty parkovacích míst," doplnila vedoucí oddělení dotací magistrátu Iveta Habadová. Skelná ulice zůstane i po dokončení rekonstrukce jednosměrnou ulicí, široká bude 3,5 metru a podél bude 58 parkovacích míst.

Komunikaci bude kopírovat dva metry široký dlážděný chodník a za obytnými domy doplní síť zpevněných chodníků mlatové cesty, odvodněné do okolních zelených ploch. Kromě chodníků se staví čtyři nová schodiště. Stavbě předcházelo rozsáhlé kácení zeleně, která byla ve špatném stavu a často nebezpečná. Deset stromů odborníci ošetřili, odstraněnou zeleň nahradí podle mluvčí jablonecké radnice Jany Fričové 36 nových stromů, stovky keřů a záhony s trvalkami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se souhlasem Jablonce nad Nisou

Štítky ČR, byty, stavby, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letošní etapu obnovy sídliště Šumava získal Jablonec nad Nisou dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.