Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Hrušky nebo švestky hledají lidé v Hrádku v městském ovocném sadu marně. Úrodu spálil na jaře silný mráz

Znovu bez úrody je letos ovocný městský sad v Hrádku nad Nisou, který byl vysazen ke stým narozeninám republiky v roce 2018. Loni tamější úrodu někdo ukradl, letos spálil všechny květy dubnový mráz.

Jubilejní městský sad ovocných stromů byl vysázen v Oldřichovské ulici v Hrádku nad Nisou 28. října 2018 u příležitosti 100 let od vzniku Československa. „Sad tvoří padesát hrušní a stejný počet slivoní a náklady na jeho vznik přesáhly půl milionu korun. Nicméně na jeho výsadbě se finančně podíleli vedle města i místní podnikatelé,“ říká mluvčí hrádecké radnice Eva Malá.

Na úrodu má ale sad smůlu. „Loni nám ji ukradl neznámý pachatel a ani letos kvůli dlouhodobým dubnovým mrazům žádnou mít nebudeme. Všechny květy zmrzly. Naštěstí mrazy drtivá většina stromků přežila a ty tři, které pomrzly, na podzim dosadíme,“ ujišťuje technik Odboru investic a správy majetku Hrádku nad Nisou Josef Olša. Pokud se v příštím roce podaří ze stovky ovocných stromků úrodu už sklidit, má s ní město jasný plán – vzniknou z ní chutné prezenty města.

Nejen ovoce, ale i klidné místo pro relax seniorů

Jubilejní městský sad se rozprostírá za nově postaveným Domovem pro seniory. Hrádek nad Nisou proto uvažuje o tom, že by se sad mohl stát i místem pro relax zdejších klientů. „Zvažujeme, že bychom jej zpřístupnili brankou a postavili tam několik laviček,“ říká starosta Pavel Farský. „Aby se senioři, kteří to zvládnou sami nebo za doprovodu rodin, mohli jít do sadu projít nebo na lavičce relaxovat.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Hrádku nad Nisou

Štítky ovoce, sad, stromky, mráz, Hrádek nad Nisou, senioři, relax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrušky nebo švestky hledají lidé v Hrádku v městském ovocném sadu marně. Úrodu spálil na jaře silný mráz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.