Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Léčebna respiračních nemocí ve Cvikově má po 20 letech kompletně opravený pavilon A

Dlouhých 20 let trvaly ve Cvikově opravy pavilonu A v léčebně respiračních nemocí pro dětské i dospělé pacienty. Na jeho obnovu nebylo totiž možné kvůli jeho velikosti čerpat žádnou dotaci, Liberecký kraj ji musel financovat ze svých zdrojů. Rekonstrukci proto rozložil do čtyř etap, první z nich proběhla už v roce 2005. Ta letošní, poslední, se týkala zateplení a pořízení elektrických venkovních žaluzií a přišla na 29 a půl milionu korun.

„Areál cvikovské léčebny se průběžně a systematicky modernizuje. Její ředitel Rudolf Focke se o objekty příkladě stará a mě moc těší především fakt, že se tím daří zlepšovat podmínky pro klienty léčebny. Letošní poslední etapa obnovy přinesla zateplení střech, teras i vnějšího pláště, instalaci 71 elektrických venkovních žaluzií, nové střechy, hromosvody, 220 metrů opraveného zábradlí či 440 metrů nových sokl,“ uvedl radní Libereckého kraje pro resort zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Stavba pavilonu A cvikovské léčebny začala v roce 1924 dle projektu švýcarských vzdušných lázní v rámci Masarykovy ligy boje proti tuberkulóze (TBC). Dle tisku se jednalo o nejmodernější plicní sanatorium ve střední Evropě. Mezi nadstandardní vybavení patřily například celovýsuvné prosklené stěny, které umožňovaly pacienta i s lůžkem odvézt na prosluněnou terasu. Okna byla vybavena roletami. Vzhledem k tomu, že na léčbu TBC v té době nebyly žádné léky, se klienti léčili dobrým jídlem, zdravým vzduchem a pobytem na slunci. Povinná vakcinace u novorozenců začala v roce 1953. Dětská TBC byla v Česku téměř vymýcena v roce 1954.

„Pavilon A stojí na pilotech zasazených do pískovcové skály. Jediným nosným prvkem jsou jednotlivé železobetonové odlitky pater, střecha a schodiště. Budova má 17 500 m³ obestavěného prostoru, 950 m² oken a 1 300 m² teras a střech. Právě kvůli těmto parametrům budova soustavně vypadávala z dotačních titulů, protože byla mimo rámec běžných tabulek. Proto její oprava byla s výraznou pomocí Libereckého kraje uskutečněna ve 4 etapách bez použití dotací. A my za to kraji velmi děkujeme,“ říká ředitel cvikovské léčebny Rudolf Focke.

První etapa modernizace se v roce 2005 týkala rekonstrukce 15 pokojů s WC a sprchou, o 10 let později přišlo na řadu dalších 16 pokojů. V roce 2018 se výměny dočkala okna v celém pavilonu. „Letos byla obnova zakončena zateplením a instalací elektrických venkovních žaluzií. Dali jsme také dohromady střechy a zatepleny byly opravdu všechny části budovy, včetně balkónů a teras. Díky tomu všemu se v pavilonu A zvýší tepelná pohoda jak v létě, tak v zimě a očekáváme snížení nákladů na teplo zhruba o 40 %,“ pochvaluje si ředitel.

Léčebna respiračních nemocí ve Cvikově se zaměřuje na léčbu a diagnostiku onemocnění plic a průdušek dětských i dospělých pacientů. Její základní náplní je léčba chronických plicních onemocnění, zejména chronické obstrukční plicní nemoci, bronchiálního astmatu, chronického kašle a chronických plicních zánětů.

Už teď připravuje léčebna další investice. „Opravit bychom chtěli s pomocí dotace z Integrovaného regionálního operačních programu pavilon E, náklady jsou tady vyčísleny na zhruba 35 milionů korun. Postavit bychom také chtěli na zpevněné betonové ploše o rozměrech 5 000 m² fotovoltaickou elektrárnu o o výkonu 200 kWp, pokrývala by asi 2 800 m² této plochy. Její cena je odhadována na 7,5 milionů korun,“ dodává Rudolf Focke.

Vysněným projektem ředitele je pak solný bazén v areálu léčebny. „Bohužel než jsme tento projekt stačili připravit, změnily se za pochodu podmínky. Proto na něj budeme teprve hledat vhodný dotační titul,“ uzavírá ředitel Léčebny respiračních nemocí Cvikov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Libereckého kraje

Štítky zdraví, respirační choroby, rekonstrukce, Cvikov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léčebna respiračních nemocí ve Cvikově má po 20 letech kompletně opravený pavilon A  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.