Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Zastupitelstvo Jablonce nad Nisou se ve čtvrtek vrátí k dani z nemovitosti

Zastupitelstvo Jablonce nad Nisou se ve čtvrtek 26. září vrátí k dani z nemovitosti. Pět desítek obyvatel a majitelů firem podalo hromadnou připomínku k vyhlášce o stanovení místního koeficientu, kterým se pro příští rok zvýší majitelům nemovitostí daň v průměru o 140 procent. Zastupitelstvo ji schválilo v červnu. Na případnou revizi je nejvyšší čas. Aby změna pro příští rok platila, musí podle zákona vyhláška nabýt platnosti nejpozději 1. října 2024.

V Jablonci, který je s 46.200 obyvateli druhým největším městem v Libereckém kraji, měli od roku 2015 vyhláškou nastavený jen základní koeficient podle velikosti obce na 2,5, město tak mělo ze statutárních měst nejnižší daně z nemovitosti, ročně vybíralo kolem 21 milionů korun. Už letos daň a příjmy z ní s novelou, která souvisí s úsporným balíčkem vlády, vzrostla na 36 milionů korun. V příštím roce se ještě zákonem zvýší koeficient podle velikosti města na 3,5, a Jablonec tak získá do městské kasy dalších zhruba sedm milionů, dohromady 43 milionů korun.

Zastupitelstvo k tomu ale vyhláškou v červnu přidalo ještě místní koeficient 2, kterým se celá daň vlastníkům nemovitostí zdvojnásobí. Příjem do rozpočtu města by se tak měl zvýšit z letošních 36 milionů na 86 milionů korun. Pro majitele nemovitostí pro podnikání se daň s novou vyhláškou zvýší příští rok na dvojnásobek. Majitel rodinného domu o zastavěné ploše 100 metrů čtverečních s pozemkem, který loni na dani platil 752 korun a letos 1337 korun, by ale měl zaplatit příští rok s novou vyhláškou 3654 korun, to je 2,7 krát víc.

Hromadnou připomínkou obyvatelé a vlastníci firem žádají zastupitele, aby zvýšení daně přehodnotili. Považují ho za bezprecedentně prudké s neúměrnými negativními dopady na místní obyvatele a podnikatele. Vytýkají vedení města, že s obyvateli a podnikateli o plánovaném zvýšení daní nekomunikovalo. Navrhují koeficientem 3 zvýšit daň průmyslovým podnikům, které svými kamiony zatěžují komunikace, naopak pro ostatní chtějí koeficient snížit.

Primátor Miloš Vele (ODS) už při projednávání novely upozornil, že město vyšší příjmy potřebuje. V souvislosti s vládním úsporným balíčkem přišlo letos jen na příjmech z hazardu o 18 milionů korun, náklady navíc rostou. Jablonec podle primátora potřebuje víc peněz na údržbu svého majetku i komunikací, připravuje navíc velké investice. Výrazné zvýšení daně kritizovali už v červnu zejména zastupitelé opozičního hnutí ANO, kteří většinou další zvýšení daně nastavením místního koeficientu odmítli a hromadnou připomínku teď podpořili.

Přístup obcí k dani z nemovitosti je v Libereckém kraji různý, třeba ve Frýdlantu na Liberecku budou vlastníci nemovitostí platit příští rok o pětinu méně než letos, město nastavilo místní koeficient na 0,8. V České Lípě koeficienty nastavili tak, aby se pro majitele domů a bytů změnila daň příští rok jen minimálně, i když tak město přijde ve srovnání s letošním rokem asi o milion korun. V Liberci budou vyšší daně platit firmy z 51 průmyslových a obchodních lokalit se zvýšenou dopravní zátěží.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Jablonce nad Nisou

Štítky ČR, daně, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

To jenom Jablonec potřebuje peníze, proto bude obyvatele ždímat.

Dnes, 07:38Odpovědět

Zastupitelstvo Jablonce nad Nisou se ve čtvrtek vrátí k dani z nemovitosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.