Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

V části Prosečského hřebene v Liberci bude do února platit noční zákaz vstupu

V západní části Prosečského hřebene v Liberci bude od října do konce února platit noční zákaz vstupu. Důvodem je odlov přemnožených divokých prasat.

"Vymezená část honitby se zákazem vstupu se vztahuje převážně na lesní porosty, kde je lov komplikovaný a nesnadný. Je tedy potřebné zajistit klid zvěře a podmínky pro efektivní a maximálně bezpečný lov," uvedl mluvčí liberecké radnice Tomáš Tesař.

Zákaz vstupu bude platit od října pět měsíců každou noc od 21:00 do 6:00 následujícího dne pro lesy v oblasti ohraničené Janovskou ulicí v Kunraticích, Pivovarskými rybníky a koupalištěm Sluníčko ve Vratislavicích nad Nisou, farmou Škoda v Lovecké ulici a částí naučné stezky po stopách války 1778 - 1779 až téměř k ulici Lučanská.

Ve zdůvodnění pro vydání tohoto omezení se uvádí, že v západní část Prosečského hřebene je dlouhodobě vysoký početní stav prasete divokého, což má za následek značné škody na majetku. Dalším důvodem pro snížení jejich populace v této oblasti je snaha omezit šíření nákazy africkým morem prasat. Na Liberecku se tato nemoc mezi divočáky šíří od prosince 2022.

Přemnožená prasata působí v posledních letech problémy i na straně Prosečského hřebene, jež patří na území Jablonce nad Nisou. Noční zákaz vstupu kvůli jejich odlovu platil v jablonecké části hřebene šest týdnů na přelomu let 2022 až 2023 a uzavřená byla jablonecká oblast i při odlovu divokých prasat loni v listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, příroda, správa, prasata, myslivost, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V části Prosečského hřebene v Liberci bude do února platit noční zákaz vstupu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.