Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Snížení daně z nemovitosti zastupitelé v Jablonci nad Nisou nepodpořili

Zastupitelstvo v Jablonci nad Nisou ve čtvrtek nepodpořilo snížení daně z nemovitosti, daň se tak v příštím roce zvýší v průměru o 140 procent. Změnu vyhlášky o místním koeficientu, kterou zastupitelstvo schválilo v červnu, žádalo hromadnou připomínkou pět desítek obyvatel města a majitelů firem. Zastupitelstvo ve čtvrtek 26. 9. hlasovalo o zrušení vyhlášky nebo snížení schváleného koeficientu ze dvou na 1,5, žádná z možností ale nezískala podporu většiny zastupitelů, platí tak původní vyhláška.

V Jablonci, který je s 46 200 obyvateli druhým největším městem v Libereckém kraji, měli od roku 2015 vyhláškou nastavený jen základní koeficient podle velikosti obce na 2,5, ze statutárních měst tak měl Jablonec nejnižší daně z nemovitosti, ročně vybíral kolem 21 milionů korun. Už letos daň a příjmy z ní s novelou, která souvisí s úsporným balíčkem vlády, vzrostla na 36 milionů korun. V příštím roce se ještě zákonem zvýší koeficient podle velikosti města na 3,5, a Jablonec tak získá do městské kasy dalších zhruba sedm milionů, dohromady 43 milionů korun.

Zastupitelstvo k tomu ale vyhláškou v červnu přidalo ještě místní koeficient 2, kterým se celá daň vlastníkům nemovitostí zdvojnásobí. Příjem do rozpočtu města se tím zvýší z letošních 36 milionů na 86 milionů korun. Pro majitele nemovitostí pro podnikání se daň s novou vyhláškou zvýší příští rok na dvojnásobek. Majitel rodinného domu o zastavěné ploše 100 metrů čtverečních s pozemkem, který loni na dani platil 752 korun a letos 1337 korun, bude příští rok s novou vyhláškou platit 3654 korun, to je 2,7 krát víc.

Hromadnou připomínkou obyvatelé a vlastníci firem žádali zastupitele, aby zvýšení daně přehodnotili. Považují ho za bezprecedentně prudké s neúměrnými negativními dopady na místní obyvatele a podnikatele. Navrhovali koeficientem 3 zvýšit daň průmyslovým podnikům, které svými kamiony zatěžují komunikace, naopak pro ostatní chtějí koeficient snížit. Ani pro kompromisní návrh se však nenašlo dost hlasů. Primátor ale dostal za úkol prověřit možnost vydání opatření obecné povahy, kterým by se víc zdanily vybrané firmy.

Primátor Miloš Vele (ODS) znovu upozornil, že v souvislosti s vládním úsporným balíčkem přišlo letos město jen na příjmech z hazardu o 18 milionů korun, náklady navíc rostou. Jablonec použije podle primátora peníze z daně na údržbu svého majetku a komunikací. "Nechceme, aby vybrané peníze byly použité na něco jiného, rada města proto ve čtvrtek schválila zřízení transparentního účtu, aby občané mohli kontrolovat, na co byly ty peníze skutečně použity," dodal Vele.

Zvýšení daně kritizovalo zejména opoziční ANO. "Jsem pro zrušení vyhlášky, myslím, že ekonomické tlaky byly v poslední době poměrně značné - inflace, ceny energií, a zároveň se daň z nemovitosti z rozhodnutí státu už zvedla na dvojnásobek," řekl Milan Kouřil (ANO), který byl v minulém volebním obdobím ekonomickým náměstkem primátora. Navrhoval zrevidovat výdaje města. Vele v reakci upozornil, že to byl právě Kouřil, kdo v roce 2021 připravoval zvýšení daně z nemovitosti na více než trojnásobek a byla to právě jeho ODS, kdo to zbrzdil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Jablonec nad Nisou

Štítky ČR, daně, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snížení daně z nemovitosti zastupitelé v Jablonci nad Nisou nepodpořili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.