Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Sokolská se otevírá. Z ulice je městská třída, rekonstrukce vyšla na 70 milionů

Dlouhá rekonstrukce části liberecké Sokolské ulice je u konce. Už v pondělí odpoledne se sem vrací městská hromadná doprava, od úterý už pak bude přístupná i automobilům a cyklodopravě. Kompletní oprava včetně sítí a nových povrchů vyšla na 70 milionů korun, náklady si rozdělil kraj s městem.

„Jsem rád že Liberecký kraj a Liberec společně realizují významné úpravy na této ulici. Jsme připraveni stejně spolupracovat i na Jablonecké, což je další úsek bývalé I/35, která těmito místy procházela, jen už si to ale nikdo nepamatuje. Dneska je to městská ulice a já jsem rád, že po rekonstrukci to charakter městské ulice získalo. Věřím, že podobnou dohodu najdeme i na ulici Jablonecká,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Ten připomněl i dlouhé dopravní komplikace, které rekonstrukce přinesla. Silnice byla zavřená už loni a poté znovu po skončení letošní zimy. „Všichni v Liberci se už těší, že nebudou muset, kamkoliv jedou, jet kolem liberecké radnice. Ta dopravní omezení byla opravdu velká a otevření udělá úsměv na tvářích všem Liberečanům,“ dodal.

Rekonstrukce vyšla na celkem 70 milionů korun. „Liberecký kraj zaplatil 28 korun, dohodli jsme se, že bude platit vše od obrubníku k obrubníku, a to včetně obrubníků. Liberec platil všechno ostatní, město to vyšlo na zhruba 42 milionů korun. Šest milionů korun ještě jednáme o evropské dotaci, jde především o zeleň,“ dodal primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Jak se vám líbí rekonstruovaná Sokolská ulice?

Celkem hlasovalo128 čtenářů

Opravených je asi 400 metrů ulice, a to včetně kompletní výměny sítí. Nové jsou povrchy, vznikl středový ostrůvek se stromy i cyklopruhy po obou stranách ulice nebo zastávky MHD. „Ulice se proměnila v městskou třídu, kde jsme integrovali všechny druhy dopravy. Jsou tu široké a bezpečné chodníky. Na straně k Malému divadlu jsme použili nový typ dlažby i kvůli vozíčkářům, aby se jim lépe jezdilo, protože jsme měli řadu stížností na starý typ kostek,“ doplnil náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Při rekonstrukci také přibyly stromy, nově jich je tu vysázeno 38. „Používáme také unikátní technologie, které k nám přišly ze Skandinávie. Jde o prokořenitelé systémy pro stromy, tak aby dobře rostly a prosperovali. Intenzivně je zásobujeme vodou, na chodnících je mnoho žlábků, které přivádí vodu přímo ke stromům,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky sokolská, liberec, rekonstrukce, kraj, město, silnice, ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolská se otevírá. Z ulice je městská třída, rekonstrukce vyšla na 70 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.