Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Skiareály ve Vysokém a Jablonci nad Jizerou převzala po Snowhillu města

Další fungování krkonošských skiareálů Šachty ve Vysokém nad Jizerou a Kamenec v Jablonci nad Jizerou zajistí města. V obou areálech po minulé zimní sezoně skončila firma Snowhill. Nově je budou města provozovat sama.

Snowhill se rozhodl oba areály vzdálené od sebe asi pět kilometrů opustit zhruba po 20 letech, protože byly pro něj ztrátové a nenabízely celoroční provoz. Ani jeden areál mu nepatřil. Pozemky, na nichž jsou sjezdovky, si Snowhill pronajímal od místních sportovních jednot.

Ve Vysokém zůstane tento model zachovaný, novým nájemcem bude nově založená městská společnost Skiareál Šachty. "Vedoucí areálu bude pokračovat, aby byla zachována kontinuita. Má veškeré znalosti," řekl místostarosta města Jaroslav Nechanický (Společně pro Vysocko). Město převezme i část vybavení areálu po Snowhillu. Na jeho odkoupení a zajištění provozu pro nadcházející sezonu vyčlenila radnice skoro deset milionů korun. Do zahájení zimy se bude dělat jen běžná údržba. "Větší investice typu lanové dráhy je výhled na nejbližších několik let a uvidí se, jakým způsobem budou zimní sezony probíhat," uvedl Nechanický.

V areálu Šachty jsou tři vleky a přes čtyři kilometry sjezdovek - dvě červené, jedna modrá a dětský park Petruškovy vrchy. Podle místostarosty lyžování k městu patří, proto se rozhodli areál převzít, i když si uvědomují možná rizika. "Nechtěli jsme odkaz předků, který tady byl, nějakým způsobem zatratit. Vždycky bylo Vysoké nad Jizerou vnímáno jako město nejkrásnější zimy. A myslíme si, že by bylo na škodu, kdyby ten areál tady nefungoval. Samozřejmě ale pokud zimy ukážou, že ho nebude možné provozovat, budeme řešit, co dál," dodal.

Tradice lyžování je důvodem, proč se skiareál rozhodl převzít také Jablonec nad Jizerou. "Lyžování má tady dlouhou historii a chceme, aby byl areál provozovaný dobře a pečlivě, což se v poslední době úplně nedařilo," uvedl starosta města Miroslav Kubát (Za Jablonec krásnější).

V Jablonci nad Jizerou se radnice dokonce stala novým majitelem areálu, od Sokola ho odkoupila zhruba za 6,5 milionu korun. "Provoz si budeme zajišťovat sami, zaměstnance na to přijaté máme," dodal Kubát. V areálu se dvěma vleky a více než třemi kilometry tratí jsou dvě červené a jedna modrá sjezdovka. Také v Jablonci nad Jizerou budou podle starosty do budoucna zvažovat pořízení lanovky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Kamenec

Štítky ČR, správa, rekreace, hory, obce, Krkonoše, Semilsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály ve Vysokém a Jablonci nad Jizerou převzala po Snowhillu města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.