Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Hejnice vybudují další tři fotovoltaické elektrárny

Další tři fotovoltaické elektrárny chtějí postavit na střechách městských budov Hejnice. Jedna vznikne na hale služeb u řeky Smědé, druhá na střeše kina a poslední na střeše knihovny. Celkem přijdou fotovoltaické elektrárny na 8 milionů a 610 tisíc korun, Hejnice ale na jejich pořízení získaly dotaci ve výši 6 milionů a téměř 300 tisíc korun.

Hejnice už jednu fotovoltaickou elektrárnu mají a to na střeše základní školy. Energie, kterou díky ní získávají, pomáhá snižovat platby školy za elektřinu. Teď se město chystá na stavbu dalších tří. „Na jejich pořízení jsme získali finanční podporu z výzvy Modernizačního fondu RES+, který pomáhá obcím do 3000 obyvatel. Celkové náklady jsou vyčísleny na 8 610 360 korun, výše dotace, která nám byla přiznána, je 6 291 211,69 korun, což je 73 % nákladů,“ říká starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice).

Celkový instalovaný výkon bude 102 kW a všechny tři fotovoltaické elektrárny budou mít své bateriové úložiště.

„Důvodem pořízení dalších tří fotovoltaických elektráren je samozřejmě snížení energetické závislosti a využití volných ploch pro zelenou energii. Stejně jako u naší první elektrárny na střeše školy,“ dodává starosta Hejnic.

V současné době město pracuje na projektových dokumentacích jednotlivých fotovoltaických elektráren, aby mohlo začátkem příštího roku soutěžit dodavatele systémů.

Do budoucna by Hejnice chtěly vybudovat ještě další fotovoltaickou elektrárnu a to na střeše nové budovy základní školy. „Tady by už ale bylo potřeba větší bateriové úložiště, protože bychom energii získanou z této elektrárny rádi využili i pro noční veřejné osvětlení ve městě,“ prozrazuje Demčák. Celou věc tak musí Hejnice dobře propočítat a připravit.

Kromě fotovoltaických elektráren by Hejnice rády získávaly zelenou energii i z jiných zdrojů, například z domácích větrných elektráren. „Dnes jsme kontaktovali Ministerstvo životního prostředí s dotazem, jestli se nechystá podpora i těchto malých zdrojů šetrné elektřiny, když jsme v lokalitě, kde velmi často fouká. A nebavíme se o velkých větrnících, ale jiném typu elektráren, vertikálních větrných turbínách. Uvidíme, jaké bude vyjádření ministerstva. Tento zdroj energie by nám pomohl především v zimním období, kdy je funkčnost solárních elektráren malá, zatímco potřeba elektrické energie naopak největší,“ uzavírá starosta Hejnic.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Demčák

Štítky Hejnice, fotovoltaika, dotace, zelená energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnice vybudují další tři fotovoltaické elektrárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.