Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jablonci začne demolice zchátralého objektu v Pobřežní ulici

V Jablonci nad Nisou začne demolice zchátralého domu v Pobřežní ulici. Bude se bourat postupně. O podobě uvolněného pozemku mohou už nyní rozhodovat lidé v anketě na internetových stránkách města nebo ve veřejné diskusi v úterý 26. května v Základní škole Arbesova, řekla dnes mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Lidé mohou rozhodnout, zda bude na místě veřejná zeleň nebo parkoviště, které oblasti Mšena tolik chybí. Zatím je hlasování vyrovnané.

Dům z roku 1975 stojí nedaleko přehradní nádrže Mšeno II. V roce 1990 stavební úřad povolil přístavbu. Od té doby je celý objekt rozestavěný a postupně chátrá. Před šesti lety se sice objevil investor, který měl zájem objekt včetně pozemků od majitelů odkoupit, zdemolovat a na jeho místě vystavět bytový dům. "Proti tomu se ale zvedla vlna nevole občanů bydlících v okolí," uvedla Hozová. Investor od záměru ustoupil a od té doby objekt chátrá a scházejí se v něm bezdomovci. Před dvěma lety navíc vyhořel. V návrhu nového územního plánu je pozemek veden jako zeleň.

Radnice jednala několik let o odkoupení či směně problematického objektu a přilehlých pozemků. Až v roce 2013 se podařilo dohodnou výměnu za jiný dům v hodnotě 4,1 milionu korun z majetku města. Když objekt v Pobřežní ulici vyhořel a jeho cena se snížila, chtěla radnice, aby majitelé zaplatili 339 tisíc korun do městské kasy. Ze směny tehdy málem sešlo, město se nakonec náhrady vzdalo, jen aby stavbu, na niž si léta lidé z okolí stěžují, mohlo zdemolovat.

"Demolice nebude jednoduchá, bude probíhat postupným bouráním a veškerý vybouraný stavební materiál se musí odvézt na skládku," řekl náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha (ČSSD). Nabízejí se podle něj dvě varianty, jak s uvolněnou plochou naložit. "Terén se vyrovná nezávadným přírodním materiálem s vrchní vrstvou humusu a zatravní se. Nebo zde může vzniknout parkoviště, které v této lokalitě citelně chybí," doplnil Pleticha. Měla by podle něj rohodnout veřejnost. Anketa bude na stránkách města do konce května.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, pozemek, dům, Mšeno, Lukáš Pleticha, ČSSD, demolice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci začne demolice zchátralého objektu v Pobřežní ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.