Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Několik kilometrů parovodu přestane hyzdit Jablonec

V Jablonci nad Nisou dnes začaly práce na revitalizaci zastaralé a ztrátové teplárenské sítě. První etapa bude stát 95 milionů korun, z toho 60 procent zaplatí Evropská unie, zbytek Jablonecká energetická. První čtyři kotelny mají začít odběratelům sloužit už v říjnu. V příštím roce by pak měla navázat rozsáhlejší druhá etapa.

První etapa se týká čtyř oblastí - Březová, Mechová, Boženy Němcové a Josefa Hory. Z nynějších výměníků se stanou moderní plynové kotelny. "Občané se nemusí bát, že bychom jim kvůli výstavbě kotelen nějak omezili dodávku tepla nebo teplé vody," řekl náměstek jabloneckého primátora a předseda představenstva Jablonecké energetické Miloš Vele. Až v okamžiku přepojení bude podle něj několikadenní odstávka. "Ale jen na nezbytně nutnou dobu," zdůraznil. Postaveny budou čtyři nové plynové kotelny, k tomu dvě výměníkové stanice a 24 předávacích stanic v jednotlivých domech. Stavět se bude 1700 metrů rozvodů tepla a zhruba kilometr plynových přípojek.

Centrální zásobování teplem v Jablonci zajišťuje Jablonecká energetická. Síť je však zastaralá a vysoce ztrátová. Od poloviny roku 2013 je jediným vlastníkem společnosti město Jablonec, které odkoupilo většinový balík akcií od MVV Energie CZ za 203 milionů korun. Radnice tím chtěla zabránit nekontrolovanému rozpadu systému. Kvůli vysokým cenám přišla v posledních čtyřech letech teplárna o třetinu odběratelů. Ve snaze udržet zákazníky snížila loni teplárna cenu z 807 korun za gigajoule na 689 korun. Po dokončení revitalizace by měla cena klesnout na 650 korun.

Jablonecká energetická dodává teplo a teplou vodu do 4300 domácností v Jablonci a smlouvy obnovují i firemní zákazníci. "TRW uzavřelo kontrakt na odběr tepla na následujících deset let, také některé bytové domy či družstva nakonec od odpojení upouštějí," řekl ředitel společnosti Petr Roubíček. Firma je podle něj schopna připojit i případné nové zákazníky. "V jednotlivých kotelnách počítáme s rezervou přibližně deset až 20 procent," dodal Roubíček.

Revitalizaci teplárenské sítě chystala Jablonecká radnice pět let. Projekt začal už loni nultou etapou, což byla výstavba nového kotle na Brandlu. Díky tomu mohla Jablonecká energetická odstavit ztrátovou výtopnu v Rýnovicích. Na financování projektu se podílí i město. V loňském roce poslalo na revitalizaci sítě 50 milionů, letos je v rozpočtu připraveno 75 milionů a dalších 40 milionů korun v příštím roce. Peníze ale město Jablonecké energetické jen půjčuje. Zhruba čtyři roky po dokončení revitalizace by se měly začít do městské kasy vracet.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, kotelna, Jablonecká energetická a.s., revitalizace, teplo, Evropská unie, Božena Němcová, Josef Hora, Miloš Vele, Březová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Několik kilometrů parovodu přestane hyzdit Jablonec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.