Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Víkend patřil jarmarku a slavnostem. Přišly tisíce lidí

Ani odpolední bouřka, která se přehnala nad Libercem, neodradila odhadem několik tisíc Liberečanů a návštěvníků města od návštěvy náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde se konal Liberecký jarmark. Stejně jako poprvé v loňském roce, tak i letos oblíbený jarmark doprovodily Krajské slavnosti. Obě akce si lidé užili zcela zdarma.

Jarmark odstartoval slavnostní příjezd hraběnky Kateřiny z Redernu a zemského správce Vratislava z Pernštejna. Družinu před radnicí přivítali v historických kostýmech náměstci primátora Ivan Langr, Tomáš Kysela a náměstkyně Karolína Hrbková.

Stejně jako v loňském roce, tak i letos jarmark nabídl od všeho trochu. Od ranních hodin nechyběla vystoupení kejklířů, šermířů, tanečníků i divadélek pro děti. Na pódiu Krajských slavností se vystřídaly místní kapely různých žánrů, od Big´o´Bandu, přes The Scoffers nebo rappera Lipa až po Matyldu a Tyldu či YoYo Band.

Náměstí Dr. Edvarda Beneše ožilo tržištěm, sousední prostor mezi libereckou radnicí a Divadlem F. X. Šaldy obsadili regionální stánkaři a hudebníci a přilehlé okolí Nákupního centra Plaza zaplnily prezentace turistických destinací a sportovních aktivit.

„U trhovců bylo k mání tradiční keramické a proutěné zboží, dřevěné loutky a meče, šátky, šperky nebo také dřevěné květiny, které se staly letošním hitem. Chuťové buňky zase potěšily domácí koláčky, bramborové placky, sýry, klobásky nebo třeba medovina a pivo lokálních pivovarů,“ dodal mluvčí magistrátu Jan Král.

Program „dvouakce“ probíhal i na dalších místech ve městě, například u Severočeského muzea a v Oblastní galerii Lázně, kde na návštěvníky čekaly tvůrčí dílny, módní přehlídka i loutkové divadlo. Zajímavostí byla sklářská pec, u které mohli lidé pozorovat skláře při práci a sami si řemeslo vyzkoušet.

Nejen návštěvníky jarmarku vozila po celý den historická tramvaj. „Městské informační centrum Liberec jako bonus připravilo komentované prohlídky po Novém Městě. Ty jsou totiž letošní turistickou novinkou,“ řekl Král a doplnil, že program jarmarku završila po setmění dobová a retro módní přehlídka a ohňostroj.

Foto: Jan Král

Štítky slavnost, Edvard Beneš, Liberec, Jan Král, Ivan Langer, Pernštejn, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Víkend patřil jarmarku a slavnostem. Přišly tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.