Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Požár v Jizerských horách se hasičům asi podařilo zlikvidovat

Požár půl hektaru lesa pod vrcholem Měděnce v Jizerských horách se podařilo hasičům v noci zlikvidovat. Dnes ráno ještě místo požáru zkontrolovali s lesníky, nic ale nenasvědčuje tomu, že by se oheň měl znovu rozhořet. Novináře o tom informovala krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

"Příčinou požáru byla manipulace s otevřeným ohněm," uvedla. řekla. Okolnosti vzniku požáru nadále prošetřuje policie.

Od sobotní dopoledne hořelo v části chráněné krajinné oblasti Jizerské hory u Nového Města pod Smrkem. Kvůli silnému větru se plameny dostaly na několika místech do korun stromů, hasiči si proto na pomoc přivolali policejní vrtulník s takzvaným bambivakem, který provedl 15 shozů. "Jedno naplnění vaku vodou, vzlet a shoz zvládali za 3,5 minuty," uvedla Štrauchová. Techniku i hasiče do nepřístupného terénu vozila na čtyřkolce horská služba. Při likvidaci požáru se střídalo deset hasičských jednotek, které měly k dispozici 13 cisteren. "Byl vytvořené 620 metrů dlouhé hadicové vedení s převýšením 180 metrů. Vodu dopravovali hasiči na místo kyvadlově," dodala Štrauchová. Hořelo na ploše 60x90 metrů.

Jen za první prázdninový měsíc zasahovali v Libereckém kraji u téměř stovky takových událostí. Požáry hrozí především v přírodním prostředí - v lesích, na lukách, na polích, a podobně. Čím dříve je požár ohlášen, tím méně se rozšíří a napáchá menší škody.

"Riziko vzniku požárů je největší v nižších polohách, zejména ve středních Čechách a na jižní Moravě," uvedli meteorologové.

Obce mohou rozdělávání a udržování ohňů regulovat svými vyhláškami, nejdůležitější je však chování lidí samotných. Ve volné přírodě by lidé neměli za tohoto sucha používat otevřený oheň jako cigarety, zapalovač, zápalky, vařič nebo dělat ohniště. V lesích je celoročně zakázáno kouřit. Špatně uhašená cigareta nebo odhozená sirka spadlá do jehličí či hrabanky může způsobit velký požár.

Zdroj: ČTK

Štítky požár, Jizerské hory, les, Nové Město pod Smrkem, CHKO Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár v Jizerských horách se hasičům asi podařilo zlikvidovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.