Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nisa bude čistší, splašky z Lučan už nebudou končit v řece

Lučanská Nisa bude opět čistší, splašky z části Lučan nad Nisou už nebudou končit v řece. Severočeská vodárenská společnost (SVS) začne v lokalitě U Kina stavět novou splaškovou kanalizaci, která odvede znečištěnou vodu do čistírny odpadních vod v nedalekém Liberci. Stavba by měla být hotova letos v říjnu.

Stoka, která ústí do Nisy, byla vybudována před rokem 1939 v době stavby sokolovny s ubytovnou a sousedním kinem. Je nepřístupná, protože ústí do Nisy v místě, které je svedeno pod zem. Kanalizační šachty jsou skryty pod asfaltovým povrchem a odpadní vody jsou do řeky vypouštěny bez čištění, což odporuje zákonům. "Naše investiční akce v Lučanech zajistí, že odstraněním nevyhovující kanalizační výusti budou (odpadní vody) novou splaškovou kanalizací odváděny k přečištění na libereckou čistírnu odpadních vod," uvedl generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

SVS musí vybudovat zhruba 150 metrů nové kanalizační stoky, která odvede splašky z lokality U Kina. Součástí stavby je přepojení tří stávajících domovních kanalizačních přípojek a vybudování čtyř nových zaslepených přípojek, které budou připraveny pro budoucí napojení dalších objektů. Nová splašková kanalizace povede podle Hladíka nad Lučanskou Nisou a bude napojena na stoku vedoucí v silnici I/14 z Tanvaldu na Jablonec. Tam byla už v rámci rekonstrukce kanalizace před pěti lety připravena odbočka pro tuto splaškovou kanalizaci.

"Je to jedna ze staveb z oblasti strategických, legislativou vyvolaných investic. Pro okres Jablonec nad Nisou je pro rok 2015 celkový plánovaný objem investic včetně těch strategických 99,8 milionu korun," řekl Hladík. Největší akcí Severočeské vodárenské společnosti na Jablonecku je doplnění úpravny vody Desná-Souš o první stupeň separace. Společnost letos investuje do modernizace a rozvoje svého majetku na severu Čech 1,25 miliardy korun, z toho na 250 milionů je určeno na strategické investice.

Zdroj: ČTK

Štítky Lužická Nisa, Lučany nad Nisou, kanalizace, Severočeská vodárenská společnost, Liberec, investice, Jablonec nad Nisou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nisa bude čistší, splašky z Lučan už nebudou končit v řece  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.