Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V pohraničí by měly vzniknout další rozhledny i stezky

Dva projekty zaměřené na turistický ruch chystají města a obce v Euroegionu Nisa na českém a polském území, většinu nákladů chtějí zaplatit z přeshraničního dotačního programu. Do roku 2018 by mohlo přibýt nebo být opraveno až 30 rozhleden a vyhlídek, v plánu jsou další trasy pro pěší a cyklisty.

Zatímco rozhledny plánované v projektu Česko-polské Hřebenovky budou přímo v horách, v druhém projektu by se mělo stavět a opravovat v podhůří Krkonoš, Lužických a Jizerských hor. "Města a obce na obou stranách hranic očekávají, že jim tyto aktivity přilákají větší počet pěších i cykloturistů a přinesou do podhorských regionů nové pracovní příležitosti," uvedl manažer obou projektů Jaroslav Koreň.

Jako první by se měly realizovat stavby zařazené do projektu Hřebenovky, na české straně to má být do konce roku 2017 sedm rozhleden a dvě turistické trasy. Odhadem na to bude potřeba 1,2 milionu eur (32,6 mil. Kč). Nové vyhlídky či rozhledny by například měly vzniknout v Harrachově, Rokytnici nad Jizerou, Osečné nebo Bílém Potoce.

Do druhého projektu, s pracovním názvem Rozhledny, vyhlídky a stezky Euroregionu Nisa, je přihlášeno 22 staveb. Na české straně se plánuje vznik nebo oprava deseti turistických cílů za tři miliony eur (81,6 mil. Kč). Mezi nejnákladnější patří restaurování nejstarší vyhlídky na území Libereckého kraje, kterou je Allainova rozhledna z roku 1862 v Lomnici nad Popelkou. Součástí této akce za čtvrt milionu eur (6,8 mil. Kč) je i vybudování naučné lesní stezky. Nové rozhledny by mohly vzniknout například v Koberovech, ve Skalici u České Lípy, v Jirkově u Železného Brodu či ve Vysokém nad Jizerou. Na Tanvaldském Špičáku se plánuje rekonstrukce tamní historické rozhledny a stavba dětského hřiště. Turnov by zase rád zvýšil současnou věž hvězdárny a používal ji jako rozhlednu.

Zhruba tři miliony eur má vynaložit i polská strana. Skoro polovina je určena na výstavbu dvou cyklostezek. Jednu chystá město Jelení Hora a druhá by měla spojit vyhlídková místa na česko-polském singltreku.

Zdroj: ČTK

Štítky rozhledna, projekt, vyhlídka, Lužická Nisa, Krkonoše, Jizerské hory, Harrachov, Rokytnice nad Jizerou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pohraničí by měly vzniknout další rozhledny i stezky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.