Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

1 650 jabloneckých domácností se připojilo na nové vytápění

Na 1 650 jabloneckých domácností, kterých se týkala první etapa revitalizace teplárenské soustavy v Jablonci nad Nisou, je od víkendu přepojeno na nový systém vytápění a odpojeno od páry. Všechny práce proběhly podle harmonogramu a stanoveného rozpočtu.

Do konce kalendářního roku poběží soustava ve zkušebním provozu a od ledna zákazníkům připojeným k novým zdrojům mají klesnout ceny tepla. Druhá etapa tohoto projektu je naplánována na příští rok.

Celkem tří jabloneckých lokalit se dotkla letošní část revitalizace teplárenské soustavy, obyvatele Mšena, Šumavy a Jabloneckých Pasek nyní zásobují teplem a teplou vodou decentralizované kotelny, původní parovodní rozvody jsou od tohoto víkendu odpojeny.

Od 1. ledna 2016 začne také platit nový ceník - ceny se budou pohybovat v rozpětí 579 – 650 Kč/GJ, podle lokality. Teplo v Jablonci před revitalizací patřilo k nejdražším v republice. Právě proto v roce 2013 odkoupilo město Jablonec nad Nisou teplárnu zpět od tehdejšího provozovatele.

„Přepojení jednotlivých zákazníků na nový způsob vytápění proběhlo podle harmonogramu, tak jak jsme plánovali. Včera jsme přepojili poslední zákazníky, v ulicích Mechová, Mládí, Mozartova a Palackého. Chtěl bych poděkovat za vstřícnost  a trpělivost všem obyvatelům Jablonce, zejména našim zákazníkům, a těm, kteří bydlí v okolí výměníkových stanic. Ačkoliv se nejednalo o žádné velké stavebné práce, jejich každodenní životy revitalizace přeci jenom trochu ovlivnila,“ říká Petr Roubíček, ředitel Jablonecké energetické.

První etapa revitalizace vyšla na 95 milionů, druhá je rozsáhlejší, jedná se o investici 150 milionů. O financování se podělí dotace EU, vlastní zdroje a cizí zdroje formou směnečného programu.

V tuto chvíli již naplno probíhají přípravné práce na druhou etapu revitalizace. Ta se bude týkat 2 250 domácností a na padesátku institucí. V běhu jsou výběrová řízení a příprava technického řešení. Samotné práce pak začnou koncem dubna příštího roku a stejně jako letos budou všichni zákazníci přepojeni na nové kotelny do konce října.

Napsala redakce

Štítky topení, revitalizace, Jablonec nad Nisou, teplo, Evropská unie, Šumava, Mšeno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

1 650 jabloneckých domácností se připojilo na nové vytápění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.