Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jablonec nad Nisou má nový azylový dům. Původní byl už v havarijním stavu a nestačil ani kapacitně

Jablonec nad Nisou má nový azylový dům. Vznikl v ulici Za Plynárnou rekonstrukcí bývalé ubytovny pro matky s dětmi. Město to stálo bezmála 20 milionů korun, zhruba čtvrtinu má šanci získat z evropských fondů. Původní azylový dům v Podhorské ulici byl už v havarijním stavu a nestačil ani kapacitně, řekl dnes při slavnostním otevření Jan Vaněček, ředitel spolku Naděje, který provoz zařízení zajišťuje.

Nový objekt má podle něj kapacitu zhruba o 30 procent vyšší. Jsou tam rezervy, objekt je větší, takže kdyby nastala nějaká krizová situace, je možnost kapacitu ještě zvýšit, uvedl Vaněček.

Azylový dům slouží v Jablonci od roku 1997 a provozuje spolek Naděje v Podhorské ulici. Objekt má ale kapacitu jen 20 lůžek v azylovém domě a dalších 20 lůžek v noclehárně, dalších 30 klientů pojme nízkoprahové denní centrum. "To bylo dlouhodobě nedostatečné, zvlášť v zimních měsících navštěvuje denní centrum přibližně o pět až deset klientů víc, než je možné a přidáváme i provizorní přistýlky," doplnila oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová. Ve starém objektu navíc nebylo kde prát, nedostatečná byla i kapacita kuchyně.

Nový objekt bude mít po 25 lůžkách v azylovém domě a noclehárně a kapacita denního centra bude 40 míst. Na každém patře jsou pračky a sušičky, v přízemí prostorná kuchyně. Nový azyl navíc nabízí také dva pokoje jako startovací bydlení pro klienty opouštějící dětské domovy. Bydlet tam mohou až rok. "Může to pro ně být přestupní stanice, než se postaví na vlastní nohy, aby nám nezůstali na ulici," vysvětlil náměstek jabloneckého primátora Pavel Svoboda (ČSSD). Další tři pokoje poslouží jako krizové bydlení pro klienty ohrožené sociálním vyloučením nebo pro případy, kdy někoho připraví živelní událost o střechu nad hlavou.

Azylový dům se bude do nových prostor stěhovat postupně. "Naši klienti jsou velice zranitelní a citliví na změny, bude to proto probíhat koordinovaně, pozvolna po etapách," vysvětlila Havrdová. Přiznala, že se těší na Vánoce v novém domě. "Vždycky jsme byli (o Vánocích) na etapy, protože jsme se do toho starého domu nikdy všichni nevešli a myslím si, že tady je příležitost, že se můžeme sejít všichni u jednoho stolu," dodala. Současná kapacita domu je podle ní dostatečná. Odhaduje se, že v Jablonci žije kolem 200 až 300 bezdomovců nebo lidí ohrožených ztrátou bydlení. Ne všichni ale služeb azylového domu využívají.

Autoři | Foto Naděje

Štítky azylový dům, Jablonec nad Nisou, Jan Vaněček, dům, bydlení, Vánoce, Pavel Svoboda, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nad Nisou má nový azylový dům. Původní byl už v havarijním stavu a nestačil ani kapacitně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.