Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Život v Libereckém kraji zdraží příští rok jen minimálně, připlatíme si za vodu

Život v Libereckém kraji zdraží v příštím roce jen minimálně. Jako každý rok půjde nahoru cena vody, třeba v Jablonci a Liberci, ale některé domácnosti ušetří na teple. Ušetří také motoristé, kteří dojíždějí za prací z Liberce do Hodkovic nad Mohelkou či Turnova nebo naopak. Od Nového roku už nebudou potřebovat dálniční známku, novelou zákona o pozemních komunikacích se totiž z rychlostní silnice R35 z Liberce do Turnova stane od ledna jen silnice první třídy. A na ní není dálniční známka třeba.

Za vodu si nejvíc připlatí lidé na Frýdlantsku, kde od Nového roku zdraží voda o 3,4 procenta. "Průměrná čtyřčlenná domácnost zaplatí za rok navíc na vodném a stočném asi 475 korun," řekl dnes Petr Olyšar, ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS), která vodou zásobuje 23.000 obyvatel výběžku. O dvě procenta zdraží od ledna voda dodávaná Severočeskou vodárenskou, která zásobuje většinu Libereckého kraje. Za krychlový metr budou odběratelé platit 98 korun. Na Semilsku, které zásobuje Vodohospodářské sdružení Turnov, zatím o ceně nerozhodli.

Výrazně ušetřit mohou v příštím roce také domácnosti napojené na Teplárnu Liberec. Ta nabídla těm, kdo se upíšou na pět let, slevu 14,5 procenta, tři procenta ušetří klienti, kteří podepíšou smlouvu na rok. Odběratele s pětiletou smlouvou přijde příští rok gigajoule na 698,90 Kč, se smlouvou roční zaplatí 792,90 Kč. Cena nezlevněná je kolem 817 korun za gigajoule. "Čekáme, že možnosti zlevnit si teplo využije většina odběratelů, z 450 nabídek, které jsme rozeslali, máme zatím jen pět odmítnutých," řekl mluvčí teplárny Lukáš Jankovský. To v České Lípě, které zásobuje Českolipská teplárenská, se už třetí rok cena nemění, gigajoule zůstává zhruba na 700 korunách.

Na teple ušetří příští rok také domácnosti v Jablonci nad Nisou napojené na čtyři nové plynové kotelny Jablonecké energetické. "Ceny se budou pohybovat v rozpětí 579 až 650 korun za gigajoule podle lokality," uvedl náměstek primátora a předseda představenstva Jablonecké energetické Miloš Vele (ODS). V současnosti platí domácnosti v Jablonci za gigajoule 689 korun. Teplo v Jablonci zlevňuje díky projektu rekonstrukce teplárenské sítě. Zatím je hotova první etapa za 95 milionů korun, která zlevnila teplo pro zhruba 1650 domácností a 20 institucí. Už na jaře by měla začít etapa druhá zhruba za 150 milionů korun. Pak by měly náklady na vytápění klesnout i dalším 2250 domácností a 50 školám, úřadům a firmám.

Ceny ve veřejné dopravě v Libereckém kraji se s novým rokem nezmění, naději na zlevnění mají ale cestující v městské hromadné dopravě v České Lípě. Tamní radnice navrhuje zlevnit jízdné pro děti, studenty a seniory z deseti korun na osm. Běžná jízdenka by měla zůstat na 16 korunách, doba platnosti se ale prodlouží ze 45 minut na hodinu. Radnice chce zavést i zvýhodněnou roční jízdenku, od níž si slibuje další cestující ve veřejné dopravě. Návrh projednávalo ve středu zastupitelstvo, rozhodnutí ale nepřijalo. Znovu bude o novém tarifu MHD jednat na konci ledna. Platit by pak mohl od března.

Zřejmě nejcitelnější zdražení v Libereckém kraji už proběhlo v prosinci, kdy České dráhy zvedly po pěti letech ceny jízdenek u kabinové lanovky na Ještěd. Pocítí to ale hlavně turisté, kteří ji využívají nejvíce. Cena jízdného stoupla až o třetinu. Zatímco v minulosti stála cesta na vrchol Ještědu lanovkou 75 korun, od 13. prosince platí pasažéři 99 korun. Zpáteční jízdenka zdražila ze 120 korun na 149 korun. České dráhy to zdůvodňují růstem nákladů na provoz, peníze potřebují i na další modernizaci lanovky, která letos přepravila už více než 270.000 lidí.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Liberec, teplo, Turnov, Jablonec nad Nisou, nový rok, Hodkovice nad Mohelkou, Silniční zákon, České dráhy, Frýdlantská vodárenská společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život v Libereckém kraji zdraží příští rok jen minimálně, připlatíme si za vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.