Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec chce dostat lidi z aut do vlaků a autobusů. Do roku 2030 chce snížit emise o 40 procent

Přispět k zastavení klimatických změn se chystá i město Liberec. Do roku 2030 by chtělo snížit emise až o čtyřicet procent. Jak toho hodlá dosáhnout? Rádo by se stalo členem Paktu starostů a primátorů, jehož podpisem se zaváže ke snižování množství emisí oxidu uhličitého a zlepšení života obyvatelům města. Zároveň ale dosáhne na finanční i metodickou podporu. Podání přihlášky musí ještě schválit zastupitelstvo.

„Členství je zdarma, hlavní podmínkou a zároveň i účelem celého paktu je změřit a spočítat, kolik město produkuje CO2 a toto množství efektivně snižovat, jako příspěvek jednotlivých měst k zastavení klimatických změn, resp. globálního oteplování,“ vysvětlil náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Jak ale snížení emisí dosáhnout? Metod je prý dostatek. Snížit lze například energetickou náročnost budov. „Toho lze dosáhnout například zateplením budov, energetický managementem, solárním vytápěním, instalací chytrých měřičů spotřeby energie,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Město by se rádo zaměřilo i na dopravu, především na to, jak dostat lidi z aut do hromadné dopravy nebo vlaků. „Nejvyšší míra podpory je pak věnována zejména kolejové přepravě - tramvajím, rozvoji příměstské, integrované a železniční dopravy,“ doplnila mluvčí.

Pakt starostů a primátorů má současnosti 6045 členů (obcí, svazků obcí, odborných organizací) z Evropské unie i třetích států. V České republice se k Paktu připojilo zatím 6 měst (Ostrava, Hlinsko, Chrudim, Jeseník, Mezilesí, Lkáň). Zapojení do Paktu umožní Liberci ucházet se o dotace z nově vyhlášeného grantového programu Ministerstva životního prostředí.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, Pakt starostů a primátorů, Jan Korytář, Evropská unie, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce dostat lidi z aut do vlaků a autobusů. Do roku 2030 chce snížit emise o 40 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.