Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj dá deset milionů obcím postiženým těžbou v Polsku, od sousedů čeká kompenzaci

Liberecký kraj připravil nový dotační program na podporu obcí postižených těžbou uhlí v polském dolu Turów. Na přípravu projektů, které mají zajistit dostatek pitné vody pro obyvatele Frýdlantska, Hrádecka a Chrastavska je v něm připraveno deset milionů korun. Novináře o tom dnes informoval náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). Už dnes v regionu u česko-polské hranice vody ubývá a hrozí, že v budoucnu některá prameniště zcela vyschnou.

"Jedním z hlavních opatření bude propojení stávajících vodovodů a posílení našich vodojemů a pramenišť," vysvětlil Jadrný. V postižené oblasti žije podle odhadů zhruba 30 tisíc lidí. "A my nemůžeme čekat, až ta voda začne úplně mizet, ale snažíme se reagovat. Pokud by se nám podařilo vyjednat nějaké peníze na ministerstvu zemědělství a ministerstvu životního prostředí, byli bychom rádi aby šly i do tohoto programu, abychom mohli posílit hlavně vodní infrastrukturu v tomto území," dodal Jadrný.

PSALI JSME: Liberecko ztrácí vodu kvůli dolu Turów, řešení má vyjít na tři miliardy

Hnědouhelný důl u polské Bogatyně zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044, počítá s rozšířením dolu podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Je to jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území v Uhelné na Hrádecku. Problematické je zejména plánované prohloubení o 80 metrů pod úroveň hladiny moře, což by sousední Frýdlantsko, a také oblast Hrádku nad Nisou a Chrastavy připravilo o zdroje pitné vody. Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou na 2,136 miliardy korun bez DPH.

Vodovody v regionu bude třeba propojit a dobudovat je tam, kde dnes chybí jako je Vítkov nebo Václavice, aby mohly být domácnosti v případě potřeby zásobovány vodou z jizerskohorských přehrad. "Je jasné, že ta věc se bude muset financovat vícezdrojově, předpokládáme že i obce vyčlení ze svých rozpočtů nějaké částky na přípravu projektů," doplnil hejtman Martin Půta (SLK). Problém s nedostatkem vody v důsledku těžby nemohou podle něj vyřešit obce ani region. "Je to problém na celostátní úrovni a my očekáváme, že Polsko bude kompenzovat škody, které tady vznikají," dodal. Pokud se vládě nepodaří vyjednat s Polskem kompenzace, měl by podle něj náklady zaplatit stát. Kraj a obce na financování tak nákladného projektu peníze nemají.

Už dnes jsou zejména na Frýdlantsku s vodou problémy a není to zaviněné jen suchem posledních let. "Příčiny jsou jednoznačné. Nikdo neodčerpá z podloží tolik vody jako důl Turów," řekl frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). Podle informací EIA z dolu jen v roce 2013 odčerpali 15,7 milionu metrů krychlových vody, kterou po přečištění vypouštějí do řek. Pro srovnání toto množství představuje více než 80 procent roční spotřeby vody v celém Libereckém kraji. Ta podle informací Českého statistického úřadu v roce 2013 dosáhla 19 milionů krychlových metrů.

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky Liberecký kraj, těžba, Polsko, Josef Jadrný, Důl Turów, projekt, Frýdlantsko, Ministerstvo zemědělství České republiky, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá deset milionů obcím postiženým těžbou v Polsku, od sousedů čeká kompenzaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.