Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Baziliku a vyhlídku v Hejnicích propojí vyhlídková stezka

V Hejnicích chtějí vybudovat stezku, která povede od baziliky Navštívení Panny Marie na nedalekou vyhlídku Na Chatkách. Vyhlídka na vrcholu kopce, kterou loni upravili místní dobrovolníci, nabízí pohled na Hejnice a jejich kostel a na severní svahy Jizerských hor. Cílem projektu je obnovit vyhlídku a také lesní divadlo, což by mohlo pomoci oživit město a přilákat turisty, řekl starosta Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice).

Vyhlídka Na Chatkách bývala podle starosty v minulosti oblíbeným výletním místem. Kolem roku 1915 tam vzniklo lesní divadlo, kde se hrálo ještě před druhou světovou válkou. Zapomenutý kout se místní obyvatelé rozhodli zpřístupnit a nabídnout lidem trochu jiný pohled na město, než jaký je z vyhlídek a rozhleden v Jizerských horách. Místní spolek loni vyhlídku na vrcholu a přístup k ní vlastními silami opravil, osadil zábradlí a informační tabule. Vrchol byl původně zarostlý stromy, část jich ale lesníci už loni vykáceli, aby nebránily ve výhledu.

"Obnova divadla bude náročnější, zbylo z něj jen jeviště. Dobrovolníci ale přišli s nápadem ho také obnovit a ukázat dnešní generaci, jak se tady dříve lidé bavili," dodal starosta. Na vyhlídce dříve stávala i chata, s její obnovou se ale podle Demčáka nepočítá. "Dole byl hotel U Slunce, který tam měl bufet. Byly tam terasy, tehdy byl ale ten kopec velmi málo zarostlý, lidé tam mohli posedět a kochat se výhledem na Hejnice," řekl starosta. Dnes by podle něj bylo složité bufet zásobovat a považuje to i za zbytečné. "I tady v centru hospody a bufety skomírají, navíc přírodní krása vyhlídky je lepší, než tam dělat něco umělého," dodal Demčák.

Na projektu spolupracuje město s Lesy ČR, protože stezka i vrchol jsou na pozemcích, na nichž hospodaří. "Pracujeme na konceptu s městem Hejnice a odborníky, kteří mají s plánováním podobných stezek zkušenosti. Plánujeme tam jedno až tři zastavení, která by měla symbolizovat provázanost mezi přírodním a lesním prostředím a duchovní stránkou věci," řekl frýdlantský správce Lesů ČR Václav Vacek. Sama stezka by se podle něj měla realizovat až v příštím roce.

Autoři | Foto Venca Trávníček

Štítky vyhlídka, Hejnice, divadlo, Jaroslav Demčák, Jizerské hory, Na Chatkách, druhá světová válka, Lesy České republiky, Václav Vacek, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baziliku a vyhlídku v Hejnicích propojí vyhlídková stezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.