Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Seznamte se, tohle je YuMI. Tenhle robot pracuje se zaměstnanci společnosti ABB na páse

Společnost ABB, Elektro-Praga testuje na montáži elektrických zásuvek v Jablonci nad Nisou nového robota YuMI. Na rozdíl od běžných průmyslových robotů nemusí být tento stroj uzavřen v bezpečné kleci. Je prvním robotem na světě, který pracuje s lidmi přímo na výrobním páse. YuMI je bezpečný a svému lidskému spolupracovníkovi neublíží. Jeho dvě ruce jsou potažené měkkou hmotou a má velmi citlivé senzory, které ho včas zastaví.

ABB je předním světovým dodavatelem technologií pro energetiku a automatizaci. Na vývoji robota YuMI, jehož název je zkratkou You and Me (ty a já), se pracovalo několik let. Od běžných průmyslových robotů se liší i pohyblivostí. Běžný robot využívá většinou pro pohyb svého těla šest os. "YuMI jich má 14," řekl Vítězslav Lukáš, ředitel divize ABB Robotika. První robot nové generace byl instalován už loni ve Finsku, ten jablonecký je první svého druhu v České republice. Stojí asi 40 tisíc dolarů (934 tisíc korun). Je tak zručný, že dokáže provléknout nit ouškem jehly.

Nový robot je určen k montáži malých součástí, v Jablonci pracuje na montáži zásuvek, do nich vkládá dětskou pojistku. "Jeho úkolem není nahradit lidi, přebírá od pracovníka drobnou, titěrnou práci, která byla ergonomicky velmi náročná," vysvětlil Kovář. Stroj do zásuvky vkládá pojistku a dvě pružinky a nacvakává kryty pojistek, lidský spolupracovník mu připravuje krytky a zásuvku dokončuje. Operátor Michal Svoboda, který dnes s robotem pracoval, je s Yumim spokojen. "Pracuje a neodmlouvá," řekl ředitel jabloneckého závodu Petr Kovář. Stroje se nebojí. "Když do něj strčím, zastaví se," vysvětlil.

V Jablonci ABB zaměstnává 430 lidí, s roboty má závod dlouholeté zkušenosti. YuMi je ale prostorově méně náročný než běžné průmyslové roboty a přitom je to velký pracant. Na výrobu zásuvek s dětskými pojistkami stačí zatím sám. "Rychlost YuMIka nás překvapila, původní odhady byly pesimističtější, za každých 18 sekund vypadnou dvě zásuvky," řekl Kovář. Při současném objemu výroby je podle něj spolupráce člověka a stroje optimální. Robot práci ulehčuje, nemá člověka ve výrobě nahradit. "Lidské senzory, oko, hmat, cit jsou stále na vyšší úrovni," dodal Kovář.

Autoři | Foto ABB

Štítky robot, ABB, Jablonec nad Nisou, zásuvka, Finsko, Michal Svoboda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznamte se, tohle je YuMI. Tenhle robot pracuje se zaměstnanci společnosti ABB na páse  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.