Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalá galerie do čtyř let snad ožije. Bude z ní centrum pro místní komunity

V roce 2020 by se měl do Liebiegova paláce, bývalé galerie, vrátit život. Cesta k otevření Centra aktivního života ale bude ještě dlouhá, objekt je nejprve potřeba zrekonstruovat, což přijde na více než dvě stě milionů korun. Po otevření by měly centrum navštěvovat stovky lidí denně.

V současnosti rada města schválila projektový záměr a předjednaná je i dotace na rekonstrukci. V Liebiegově paláci by pak do roku 2020 na místě bývalé Oblastní galerie měl vzniknout prostor pro setkávání členů místních komunit napříč generacemi a zázemí pro poskytování řady sociálních, vzdělávacích, kulturních a rekreačních aktivit.

Politická korida: Jak využít Liebiegův palác po nákladné rekonstrukci? 

Liberec teď podobný veřejný objekt nemá. „Navíc řada sociálních služeb a jiných veřejně prospěšných aktivit je provozována v prostorech, které již nedostačují či nejsou v dobrém technickém stavu,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Centrum aktivního života by měly denně navštěvovat stovky lidí.

Co se týká nákladů, odhady hovoří o zhruba 210 milionech korun, z toho dotace IROP by činila 178 milionů korun a dotace ze státního rozpočtu necelých 11 milionů korun. Spoluúčast města by měla včetně pěti procent rezervy činit nejvýše 31,5 milionu korun.

A město se nevzdalo ani plánu získat zámek a vytvořit tak ucelený areál. „Osobně stále věřím tomu, že se v budoucnu podaří získat do vlastnictví města i liberecký zámek s přilehlým parkem a vznikne tak jeden ucelený areál. Prvotní je ale nyní oprava bývalé galerie, která již v majetku města je, a dotace na její rekonstrukci je předjednaná,“ uvedl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Autoři | Foto MML

Štítky galerie, palác, dotace, Jan Korytář, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá galerie do čtyř let snad ožije. Bude z ní centrum pro místní komunity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.