Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ANKETA: Liberecká nemocnice nejspíš obnoví poplatek za přítomnost blízké osoby u porodu

Tatínci, kamarádi nebo třeba známí si nejspíš opět připlatí za přítomnost při porodu v Krajské nemocnici Liberec. V porodnici se totiž chtějí opět vrátit k zavedení poplatku za přítomnost osoby blízké u porodu. Ten se nyní neplatí, ale od léta by mohl být stanoven na 300 korun, stejně jako v minulosti.

„Částka je podle nás adekvátní k tomu, co poskytujeme. Osoba dostane roušku, čepici, návleky a oblek. V částce je také například pití. Nic takového nám pojišťovna nehradí,“ říká mluvčí nemocnice Václav Říčář. Poplatek vybírala Krajská nemocnice Liberec už v minulosti a podle Říčáře nikdy nezaregistrovala žádné stížnosti na jeho výši.

Placení poplatku za přítomnost u porodu není něčím neobvyklým. Například v Jablonci nad Nisou si tatínci musí připravit 500 korun. „Přiznám se, že nějaký poplatek jsme vůbec neřešili. Oba synové se nám narodili v Jablonci, kde se platí pět set korun. Vzhledem k přístupu všech lékařů, sestřiček a celého personálu bych neměl problém konkrétně jablonecké nemocnici dát poplatek klidně větší,“ řekl dvojnásobný tatínek Luboš Vrabec a dodal: „Pokud jde o přítomnost tatínků při porodu. Nemyslím si, že bych tam byl něčemu platný, a že bych měl jako tatínek mít nezpochybnitelné právo být u porodu a ještě k tomu zadarmo. Ale moje žena mě tam chtěla, a tak jsem tam byl a podle ní to bylo dobře. Každopádně první chvíle po porodu s oběma kluky bylo to nejhezčí, co jsem mohl v životě zažít.“

ÚS: Poplatek musí být přiměřený

Podle nedávného rozhodnutí Ústavního soudu můžou nemocnice žádat o náhradu přiměřených nákladů za přítomnost otce u porodu. Soud se v dubnu konkrétně zabýval sporem tatínka, který před pěti lety v chomutovské nemocnici musel zaplatit za přítomnost u porodu 500 korun. Soud tehdy rozhodl, že mu nemocnice musí vrátit 100 korun, tedy odhadnutý zisk. Zbytek nemocnice označila jako náklady na oblek k porodu, cenu instruktáže a podobně.

Vybírání či nevybírání poplatků za přítomnost otce nebo jiné blízké osoby u porodu a jejich výše je podle soudu věcí vnitřních předpisů každé porodnice. Výběr peněz za tuto službu nenařizuje ani nezakazuje žádný zákonný předpis.

„Přítomnost otce při porodu je spojena s určitými provozními komplikacemi, a proto její zajištění lze považovat ze strany nemocnice za nadstandardní službu. Přiměřený poplatek za ni by měl pokrývat skutečné náklady spojené s přítomností otce u porodu, zejména zapůjčení oděvu, obuvi, pokrývky hlavy a roušky, případně další nadstandard, jako občerstvení apod. Takový přístup nemocnice není v rozporu se zákonem,“ uzavřel mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Ondřej Tichý.

Jste pro opětovné zavedení poplatku 300 korun za přítomnost osoby blízké u porodu?

Celkem hlasovalo168 čtenářů

Foto pixabay.com

Štítky porod, poplatek, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Jablonec nad Nisou, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Liberecká nemocnice nejspíš obnoví poplatek za přítomnost blízké osoby u porodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.