Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na louce v Jizerských horách rozkvetly vzácné orchideje

Na louce v Horním Maxově v Jizerských horách rozkvetly vzácné luční orchideje. Nejvhodnější doba pro návštěvu je v těchto dnech, kdy kvetou prstnatce májové. Novinářům to řekla Dagmar Najmanová ze společnosti přátel přírody Čmelák, jemuž louka patří.

Jeden a půl hektaru louky je významným útočištěm chráněných rostlin. Roste tam kolem 120 druhů cévnatých rostlin. Kromě ohroženého prstnatce se mezi významné rostliny řadí vachta trojlistá či suchopýr úzkolistý. "K výrazným patří též všedobr horský, který připomíná německou kolonizaci horských oblastí. Svým mohutným vzhledem na sebe často poutá pozornost kýchavice bílá Lobelova," uvedla Najmanová.

Dnes se na louce konala organizovaná vycházka, rostliny si ale lze prohlédnout i individuálně. "Pokud se lidé na lokalitu vypraví v tuto dobu sami, je dobré aby se jejich podrážky vyhnuly prstnatcům, jež na sebe upozorňují výraznou růžovou barvou a puntíkatými listy," uvedla. "Suchopýr úzkolistý čí vachta trojlistá roste v nejpodmáčenější části louky, čímž jsou přirozeně chráněny," dodala.

K prohlídce orchidejí je současné období ideální. "Obecně začínají v této horské oblasti kvést třetí týden v květnu a kochat se s nimi můžeme ještě asi 14 dní v červnu," řekla Najmanová. Louku v Horním Maxově získal Čmelák v dražbě v roce 2008, čímž odvrátil hrozbu její zástavby. Dobrovolníci ji sekají na přelomu července a srpna.

"Louka se musí sekat ručně kosami, popřípadě křovinořezy. Ručně se také hrabe, obdobně jako to dělali naši předci. Těžká technika by se na lokalitě utopila a květenu by zničila," uvedla Najmanová. V rámci terapie se na kosení podílí klienti libereckého centra Advaita, kteří se léčí ze závislosti.

V Libereckém kraji jsou podle Najmanové i další krásné orchidejové louky, například v přírodní památce Rádlo u Jablonce nebo v rezervaci Malá strana v Jizerských horách. S orchidejemi se lze setkat i kolem pramenišť na Rašovce u Liberce či některých místech Českolipska.

Autoři | Foto Kvetinaprotebe.cz

Štítky louka, vstavačovité, Jizerské hory, rostliny, Horní Maxov, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na louce v Jizerských horách rozkvetly vzácné orchideje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.