Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jablonci začala výstavba nových kotelen

V Jablonci nad Nisou začala výstavbou kotelen druhá etapa revitalizace teplárenské sítě za 150 milionů korun. Od podzimu má 17 nových plynových kotelen zásobovat teplem a teplou vodou dalších 2250 domácností a zhruba 50 institucí, jako jsou úřady nebo školy. V listopadu bude díky tomu možné ukončit provoz velké výtopny na Brandlu a teplo by mělo zlevnit po 600 korun.

"V současné době připravujeme nové cenové kalkulace, všechno směřuje k tomu, že ceny budou začínat pětkou. Bude to odvislé od toho, jakou smlouvu s námi zákazník uzavře. Budeme nabízet desetileté smlouvy, pětileté a zvažujeme, že bychom uzavírali i krátkodobé smlouvy," řekl primátorův náměstek Miloš Vele (ODS). Ceny by se podle předběžných odhadů měly pohybovat od 510 do 580 korun za gigajoule včetně DPH. Na staré síti odběratelé zatím platí 698 korun za gigajoule, po přechodu na novou kotelnu mohou mít ceny v případě dlouhodobé smlouvy až o čtvrtinu nižší.

Jablonecká energetická má za sebou už první etapu revitalizace teplárenské sítě za 95 milionů korun. "Rozsahem byla mnohem menší, stavěli jsme jen pět nových zdrojů," řekl ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček. Na nové zdroje tepla bylo loni v říjnu přepojeno 1650 domácností a 20 institucí, jako úřady či školy v lokalitách Mšeno, Šumava a Paseky, a plavecký bazén. Po dokončení druhé etapy bude podle Roubíčka nejen možné odstavit velkou výtopnu na Brandlu, ale také z města zmizí nevzhledné parovodní potrubí.

Druhá etapa měla původně začít v dubnu, příprava projektu se ale protáhla. Důvodem byly podle Roubíčka zkušenosti z první etapy, které odhalily některé nedostatky. Komín jedné z nových kotelen se ukázal jako příliš nízký a bude ho třeba prodloužit, aby oblak páry a spalin neobtěžoval obyvatele nedalekých domů. Po těchto zkušenostech bylo ve druhé etapě provedeno několik změn. "K těm největším patří rozdělení zdroje v Liberecké ulici na dva. Část jeho výkonu se přesunula do ulice U Balvanu blíž k odběratelům," řekl Roubíček. Přesunula se i kotelna na Žižkově Vrchu a zdroj z ulice Na Čihadle do Gymnázia Dr. Randy.

Autoři

Štítky kotelna, Jablonec nad Nisou, teplo, Brandl, Miloš Vele, ODS, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Cena tepla ve výši 510 - 580 Kč/GJ je z říše pohádek a neobsahuje amortizaci nákladů na revitalizaci. Navíc není záruka, že v příštích volebních obdobích nebude vlastníkem JE zvyšována. Oproti nákladům 400 Kč/GJ při vytápění vlastní kotelnou nemůže být cena JE nikdy konkurenceschopná a nelze zabránit masivnímu odpojování od JE.

Sobota, 25. června 2016, 08:38Odpovědět

V Jablonci začala výstavba nových kotelen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.