Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Teplárna Liberec žádá dotace na revitalizaci ztrátové sítě

Teplárna Liberec žádá dotace na revitalizaci ztrátových parovodních rozvodů. Na projekt GreenNet za 351 milionů korun má šanci získat více než pětinu z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Cílem projektu je snížení tepelných ztrát. Parovody proto na trase podél Nisy přes město do čtvrti Pavlovice nahradí efektivnější horkovodní potrubí. Pokud teplárna uspěje, mohla by výměna začít už v příštím roce.

Úspornější horkovod vedený pod zemí lépe odpovídá nárokům odběratelů, odstranění nevzhledného nadzemního parovodu navíc přispěje k oživení a rozvoji okolí řeky Nisy v centru města. "GreenNet je krokem, který bychom nemohli uskutečnit bez podpory vlastních odběratelů tepla. Důvěru jsme získali od téměř všech našich zákazníků," řekla místopředsedkyně představenstva Jitka Holčáková. Zhruba 95 procent odběratelů podle ní podepsalo s teplárnou dlouhodobé smlouvy na dodávky tepla.

Teplárna Liberec zásobuje teplem a teplou vodou téměř 15 tisíc libereckých domácností, desítku průmyslových areálů a 130 odběratelů terciární sféry, mezi něž patří i školy, úřady či nákupní centra. MVV Energie CZ, která vlastní 70 procent akcií firmy, už projekt revitalizace připravila v roce 2011. Záměr počítal s výstavbou kotelen s kogeneračními jednotkami na Františkově, v Zeleném Údolí a pro Pavlovice - Ruprechtice, centrum Liberce měla vytápět spalovna odpadů Termizo, kterou MVV rovněž vlastní.

Realizovala se však jen část záměru - už více než tři roky zásobuje oblast Františkova nová kogenerační kotelna za 88 milionů korun. Dál projekt nepokračoval. Teď firma záměr přehodnotila a Pavlovice chce dál zásobovat teplem z teplárny a sousední spalovny v centru. Projekt od začátku kritizují Starostové pro Liberecký kraj, kteří jsou v Liberci v opozici. Připravili alternativu SmartNet. "Ten má nově vymezit, které oblasti města je vhodné vytápět z Termiza nebo teplárny a které oblasti města by se mohly od centrálního zdroje tepla odpojit," řekl zastupitel Jaroslav Zámečník.

Podobný projekt zvolili k revitalizaci zastaralé a ztrátové sítě v sousedním Jablonci nad Nisou. Dvě hlavní výtopny tam postupně nahradí 22 menších plynových kotelen, což umožní zrušit ztrátové parovody. Hotova je zatím první etapa za 95 milionů korun, před několika dny zahájili v Jablonci práce na druhé etapě za dalších 150 milionů korun. Díky tomu by se měly ceny tepla v Jablonci snížit ze 698 korun za gigajoule na 510 až 580 korun. "Bude to odvislé od toho, jakou smlouvu s námi zákazník uzavře," řekl náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS). V Liberci platí letos odběratelé s pětiletou smlouvou za gigajoule 699 korun.

Autoři

Štítky Liberec, projekt, revitalizace, teplo, Pavlovice, Lužická Nisa, Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Jablonec nad Nisou, MVV Energie CZ a.s., Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna Liberec žádá dotace na revitalizaci ztrátové sítě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.