Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Centrální teplo v Jablonci zlevní příští rok na 510 až 580 korun

Teplo z centrálního zásobování v Jablonci nad Nisou by mělo od Nového roku zlevnit na 510 až 580 korun za gigajoule včetně DPH. Cena závisí na lokalitě i délce smlouvy. Řekl to dnes řekl předseda představenstva Jablonecké energetické a náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS). Ještě před třemi lety platily domácnosti za gigajoule přes 800 korun a teplo v Jablonci patřilo k nejdražším v zemi. Zlevnění tepla umožnila revitalizace teplárenské sítě, která se dokončuje.

Modernizace systému začala v loňském roce výstavbou čtyř větších plynových kotelen a jednoho menšího zdroje dohromady za 95 milionů korun. Na nové zdroje tepla bylo loni v říjnu přepojeno 1650 domácností a 20 institucí, jako jsou úřady či školy v lokalitách Mšeno, Šumava a Paseky, a také plavecký bazén. Letos v květnu začala druhá, náročnější etapa za více než 120 milionů korun. Umožní zlevnit teplo pro dalších 2250 domácností a zhruba 50 institucí, například úřady nebo školy, bude také možné ukončit provoz velké výtopny na Brandlu.

"Druhá etapa je podstatně náročnější, budujeme 15 nových zdrojů, k tomu osm navazujících rekonstrukcí plynových rozvodů, asi deset plynových přípojek, kanalizační a vodovodní přípojky, v součtu jde o 35 staveb," řekl ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček. První tři kotelny jsou už podle něj hotové, jde o zdroje v areálu společnosti TRW, která vyrábí autobrzdy. Další odběratelé by se na nové kotelny měli napojit do konce října. V současné době práce finišují, právě dnes technici montovali nový komín na někdejší výměník v Liberecké ulici. Dokončují tam jednu z největších nových kotelen.

I po dobu výstavby nových kotelen zůstávají obyvatelé napojeni na centrální zásobování teplem a nemusí se bát, že by při současném chladném počasí mrzli. "Budeme řešit, že bychom zatopili, protože máme připravené provizorní varianty a umíme ze stávajícího zdroje lidem zatopit, plynule jim dodáváme i teplou vodu," ujistil Vele. Odpojeni budou lidé jen v říjnu na nezbytně nutnou dobu potřebnou k přepojení na nový zdroj. Přesný harmonogram by měl být znám v nejbližších dnech.

Autoři | Foto Jablonecká energetická

Štítky teplo, Jablonec nad Nisou, Miloš Vele, kotelna, ODS, Šumava, Mšeno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrální teplo v Jablonci zlevní příští rok na 510 až 580 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.