Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kalamitní stav stále platí v Jablonci a Novém Městě pod Smrkem

Už druhý den platí v Jablonci nad Nisou a Novém Městě pod Smrkem na Liberecku kalamitní stav, který vyhlásili, protože se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Uvažovali o něm i v Liberci, nakonec ho ale nevyhlásili. V Jablonci může kalamita trvat až do pátku, v Novém Městě by o případném odvolání měli rozhodnout ve středu. V celém Libereckém kraji dnes pokračovalo odklízení sněhu, které zkomplikoval silný mráz.

V Jablonci napadlo od soboty bezmála 60 centimetrů sněhu. Intenzivně se odklízí z chodníků i vozovek, sníh z města odvážejí nákladní automobily, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Přes intenzivní úklid zůstává podle ní ve městě stále zhruba 60 procent chodníků neprůchodných. Při dopoledním úklidu zmrzlých sněhových bariér v Ladově ulici se poškodil obří lopatkový nakladač zvaný Stalinovy ruce. Do úklidu se zapojilo i 70 lidí zaměstnaných na veřejně prospěšných pracích a desítka vězňů z rýnovické věznice.

Kalamitní stav vyhlásili v pondělí dopoledne také v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku. "Nebyli jsme schopni udržet průjezdné komunikace a průchodné chodníky," řekl starosta Pavel Smutný (SOS pro Nové Město p.S.). V terénu je podle něj veškerá dostupná technika a radnice povolala i další firmy. Sníh z centra se odváží na parkoviště u singltreku.

Liberec kalamitní stav vyhlašovat nebude. Ve zvýšené míře bude ale odvážet sníh zejména z centra, parkovišť a sídlišť. Od středy si na to chce radnice najmout další firmy, liberecké technické služby už více techniky nasadit nemohou. Na zimní údržbě se v krajském městě podílí 91 mechanismů, z toho 66 patří technickým službám. K šesti kusům mechanizace na odvoz sněhu přibude ještě 15 nakladačů a svozových aut, uvedl náměstek primátora Tomáš Kysela (býv. ANO). Do ručního úklidu je ve městě zapojeno zhruba 130 pracovníků, dalších 50 lidí nasadily Komunitní práce Liberec.

V Libereckém kraji dnes mrzlo, na horách klesly ráno teploty až k minus 15 stupňům. Mrazivé počasí se udrželo po celý den. Ještě ráno se místy objevovaly sněhové přeháňky, postupně se ale vyjasnilo. Všechny silnice v kraji jsou průjezdné a s opatrností sjízdné. V pondělí večer otevřeli silničáři pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny i silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Pro kamiony nad šest tun zůstává od 2. ledna uzavřena silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo. Silnice se nesolí a pro nákladní dopravu je nesjízdná. Silničáři předběžně počítají s tím, že zůstane pro kamiony uzavřená do konce ledna.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, Nové Město pod Smrkem, Liberecký kraj, Liberec, silnice, úklid, chodník, Josif Vissarionovič Stalin, Pavel Smutný, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kalamitní stav stále platí v Jablonci a Novém Městě pod Smrkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.