Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dřevěné lyže a bambusové hole. Ve Smržovce se lyžovalo po staru

O století zpátky se v sobotu vrátilo lyžování ve Smržovce na Jablonecku. V areálu Kedr se utkalo ve čtyřech netradičních disciplínách 36 mužů a 18 žen. Jejich úbor i vybavení připomínal lyžaře z počátku minulého století. Zhruba 500 divákům ukázali, že se dá sjezdovat i na dřevěných lyžích s bambusovými holemi.

Lyžníci své umění na svahu předvedli ve Smržovce po dvou letech, loni jim závodění na starých lyžích znemožnil nedostatek sněhu. "Bylo to parádní, i když ze začátku to vypadalo, že se bude jezdit po ledové hoře. Svítilo však sluníčko, takže to krásně změklo a dalo se hranit i s dřevěnými lyžemi. Mohli jsme tak přidat ke třem tradičním disciplínám i krasojízdu," uvedl jeden z organizátorů akce a starosta města Marek Hotovec.

Podle něj se padalo hlavně na začátku, dokud byl svah zmrzlý. "Nikomu se nic nestalo, jsou jen odřeniny. Zlomeniny ale utrpělo několik lyží," zmínil. Letos byl závod výhradně českou záležitostí. "Mezi diváky ale bylo několik Němců, možná si to přišli obhlédnout," poznamenal starosta.

Setkání lyžníků patří mezi oblíbené akce v Jizerských horách i Krkonoších, letošní ročník už má za sebou Vysoké nad Jizerou nebo Zásada. Tento víkend se konala recesistická akce i v Rokytnici nad Jizerou, kde sjezd pašeráků v dobovém oblečení a s loučemi v rukou na Studenově má tradici od druhé světové války. V lyžařském areálu pašeráci sjížděli v pátek, dnes se lyžníci "trmáceli" po sjezdovkách a boudách.

Ve Smržovce se první ročník uskutečnil v roce 1992 na počest 99. výročí od prvních lyžařských závodů v Čechách. Letos se konal jubilejní 20. ročník, účastníkům skupina recesistů závod zpříjemnila už na startu. "Přitáhli nahoru stará kamna a dělali na nich topinky. Měli tam i starý jehlový gramofon," upřesnil Hotovec. Kromě krasojízdy se dnes na svahu bojovalo o vavříny v paraslalomu, sjezdu na dojezd, kdy vyhrává kdo dojede nejvýše do protisvahu, a dvoukolovém hup-skok-letu. Jde o nejoblíbenější disciplínu, při ní je k vidění nespočet krkolomných hupů, hrůzně vypadajících skoků i ladných letů.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky lyže, Smržovka, okres Jablonec nad Nisou, svah, druhá světová válka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěné lyže a bambusové hole. Ve Smržovce se lyžovalo po staru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.