Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam o víkendu? Třeba do Jizerek s pytlem na odpadky

Pytle a další pomůcky si mohou ode dneška vyzvedávat v některých infocentrech na Liberecku a Jablonecku lidé, kteří se chtějí zapojit do tradičního úklidu Jizerských hor po zimní sezoně, řekla ředitelka pořádající Společnosti pro Jizerské hory Kateřina Bednářová. "Účast závisí samozřejmě hlavně na počasí," konstatovala.

Úklid odpadků po neukázněných návštěvnících hor se uskuteční o tomto víkendu. Pytle si mohou lidé vyzvedávat v infocentrech v Liberci, Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, Bedřichově a Kořenově. Po zkušenostech z předchozích let organizátoři očekávají, že odpadky naplní minimálně jeden velkoobjemový kontejner. Nejčastěji dobrovolníci podél cest nacházejí plastové lahve nebo obaly od sušenek. "Je už skoro tradicí, že najdeme i dětský kočárek," poznamenala Bednářová. V minulých letech také našli dobrovolníci gauč, kamna či pneumatiky. Občas některý z běžkařů nechal v horách staré či rozbité lyže.

Akce Ukliďme Jizerky se koná od roku 1999. Zájemců, kteří se do úklidu zapojují, přibývá a rozšiřuje se i oblast, která se čistí. V minulosti byly trasy dané, v posledních letech si mohou lidé sami rozhodnout, kam zamíří. Organizátorům musí jen dát vědět, kde pytle zanechali. Společnost pro Jizerské hory je bude svážet příští týden. Úklid kolem turistických cest se koná dvakrát do roka, po zimní a letní turistické sezoně.

O víkendu se uskuteční ještě jedna podobná akce nazvaná Ukliďme Česko. Podle webu organizátorů se v Libereckém kraji bude uklízet hlavně na Českolipsku.

Napsala ČTK

Štítky Jizerské hory, odpad, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Liberec, Jablonec nad Nisou, Tanvald, Bedřichov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Třeba do Jizerek s pytlem na odpadky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.