Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Legendární Palác Adria jde do dražby. Připravte si 11 milionů

Ožije legendární Adria? Nejspíš ano! Blíží se totiž veřejná dražba legendárního Paláce Adria, nejhodnotnější prvorepublikové stavby v Liberci. Ikona města umístěná v srdci Liberce tak může získat nového majitele. Vyvolávací cena je stanovena na 11,5 milionů korun.

Po mnoha letech nejasností se může Palác Adria opět vrátit do kulturního dění v Liberci. Nová éra možná začne už 15. prosince v 11 hodin, kdy se v konferenčních prostorách Centra Babylon uskuteční veřejná dražba této budovy. 

"Věříme, že dražba Paláce Adria vzbudí zájem nejen mezi investory, ale i mezi veřejností. Nejkrásnější budova Liberce může opět nabýt své zašlé slávy," uvádí k očekávané události Jaroslav Klokočník, jednatel dražební společnosti DRAŽBY CZ s.r.o. z Jablonce nad Nisou, která dražbu Paláce Adria připravuje.

Čtěte také: Palác Adria: Chátrající skvost první republiky

Veřejná dražba této významné historické budovy navržené architektem Maxem Kühnem nabízí potenciálním investorům výhodu v zajímavé vyvolávací ceně a unikátní možnosti získat dobře známý polyfunkční objekt situovaný v samotném centru Liberce.

Palác Adria dříve díky své velké rozloze nabízel mnoho způsobů využití - od bydlení, přes kancelářské prostory, diskotéku, hudební klub či restauraci až po kino. Kořeny této budovy postavené v klasicizujícím akademismu s prvky funkcionalismu, expresionismu a art deco však sahají až do roku 1880. V tomto roce si lékař Christof Stener postavil na nároží ulic Pivovarské a Karlovy dům o jednom podlaží. Dnes se ulice jmenují Rumunská a Boženy Němcové a Palác Adria má podlaží celkem devět - tři podzemní a šest nadzemních. Přestavba se uskutečnila v letech 1927 až 1929 poté, kdy dům koupila italská pojišťovna Riunione Adriatica di Sicurta.

Urbanisticky cenné místo bylo tehdy přebudováno na obytný palác s kinem v suterénních prostorách. Pozoruhodné bylo technické vybavení paláce včetně jednoho z prvních osobních výtahů ve městě - ten byl klecový a měl nosnost 400 kilogramů. Na Paláci Adria se podepsala řada následných rekonstrukcí a změn majitelů, ale historické prvky zůstaly zachovány.

Štítky Palác Adria, dražba, Liberec, Jaderské moře, První republika, Max Kühn, Božena Němcová, Centrum Babylon Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární Palác Adria jde do dražby. Připravte si 11 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.