Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lyžařská střediska v Libereckém kraji hlásí ideální podmínky

Horská střediska v Libereckém kraji hlásí před víkendem ideální podmínky, takové měla naposledy předloni v březnu. V provozu jsou všechna střediska, dohromady je v kraji k dispozici přes 140 kilometrů upravených sjezdovek a desítky kilometrů běžeckých tratí. Na svazích Jizerských hor a západních Krkonoš leží až metr sněhu.

"Všechno máme v provozu, dohromady je to 18 kilometrů upravených sjezdovek. Dnes jsme se dohodli, že o víkendu nebudeme na sjezdovkách uměle zasněžovat, abychom nesněžili do lidí. Sníh budeme vyrábět jen na několika místech mimo tratě. Na sjezdovkách znovu děla pustíme až v neděli večer," řekl dnes Pavel Bažant ze společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorská střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a v Bedřichově.

V Rokytnici nad Jizerou stále ještě není v provozu celé středisko. "Jediné, co nám ještě chybí, je snowpark. Všechnu techniku jsme měli po kopcích, teď jsme ji přesunuli do snowparku a budeme se snažit ho do víkendu připravit," řekl ředitel Spartaku Rokytnice Jiří Krtička. V Rokytnici je k dispozici téměř 20 kilometrů sjezdovek, podmínky tam výrazně vylepšil i přírodní sníh. "Za poslední týden ho napadlo kolem 40 centimetrů," dodal Krtička.

Kompletně v provozu je od středy Sportovní areál Ještěd, kam denně míří kolem 1000 až 1500 lyžařů. Jako poslední se ve středu otevřely Pláně na jižní straně areálu. "Plně v provozu jsme byli naposledy předloni," poznamenal vedoucí střediska Jan Svatoš. I když je na svazích Ještědu až 60 centimetrů sněhu, stále tam hlavně v noci uměle zasněžují. "Dosněžujeme, abychom měli dostatečnou rezervu pro případnou oblevu, zasněžovat budeme dokud budou mrazy," vysvětlil Svatoš.

Výborné podmínky hlásí i střediska v Kořenově - Rejdicích, kde je v provozu i snowpark a skikrosová trať, v Pasekách nad Jizerou nebo Harrachově. "I my dosněžujeme, protože sněhu není nikdy dost. Připravujeme si páteřní sjezdovky - modrou a červenou v Rýžovišti a červenou do Harrachova. Velikonoce jsou 5. dubna a do té doby bychom chtěli jezdit. Co bude navíc, bude fajn, protože nám přeci jen chybí ten prosinec," řekl náčelník lanovky ze Sportovního areálu Harrachov Milan Goč.

V horských střediscích je rušno, jarní prázdniny přivedly do středisek tisíce lyžařů nejen z Česka, ale i ze sousedního Německa a Polska. Tradičně v tomto období přibývá případů krádeží či vykrádání automobilů, motoristé by proto měli být opatrní. "Už v závěru minulého týdne bylo hlášeno několik případů vloupání do vozidel, jedno auto zmizelo," řekl mluvčí semilské policie Petr Kmínek. Další případy krádeží aut jsou hlášeny z posledních dní. V noci na středu přišel o svou Škodu Octavii majitel v Jilemnici, ve středu za bílého dne zmizelo auto stejného typu z parkoviště Ski areálu v Jablonci nad Jizerou.

Napsala ČTK

Štítky sjezdovka, Liberecký kraj, Krkonoše, Jizerské hory, Jan Svatoš, Rokytnice nad Jizerou, Velikonoce, Spartak Rokytnice, a.s., jarní prázdniny, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská střediska v Libereckém kraji hlásí ideální podmínky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.