Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nádhera, kaple v Proseči už není ohroženou památkou

Kaple v Proseči nad Nisou už není na seznamu ohrožených památek. Prošla totiž povedenou kompletní rekonstrukcí, a tak už je opět „pouze“ kulturní památkou. Na seznam se dostala v roce 2012, kdy z ní zbývala už jen ruina. Kaple se nachází na historické cestě z Rochlice do Jablonce nad Nisou.

Kdy byl objekt postaven, není jasné, na fotografii ze čtyřicátých let minulého století je na ní letopočet 1570. „Není však jisté, zda je možné jej vztáhnout ke stavbě, která se na místě nachází v současnosti nebo odkazuje na starší objekt, který zděná kaple nahradila,“ řekl ředitel libereckého Památkového ústavu Miloš Krčmář. Kaple je vybudována ze smíšeného zdiva (kámen a cihla), které se používalo již ve středověku. Pro dataci do starších období by vodítkem mohla být masivní síla zdiva.

Rekonstrukce nebyla jednoduchá, ve zdivu byly silné praskliny, takže se zdivo muselo nejprve stáhnout. "Rekonstruován byl vnější plášť kaple včetně štukatérské výzdoby se symboly srdce, kříže a kotvy. Byl rekonstruován krov objektu a položena nová břidličná krytina. Dle dochované fotodokumentace byly vyrobeny nové masivní dubové dveře s historizujícím kováním. Interiér objektu byl vyčištěn a opatřen novou omítkou s nátěrem,“ dodal Krčmář.

Obnova kaple přišla na víc než tři sta tisíc korun, výrazně přispělo Ministerstvo kultury, které poskytlo dotaci celkem 160 tisíc korun.

Autoři

Štítky kaple, Proseč, zdivo, Jablonec nad Nisou, Liberec VI-Rochlice, Proseč nad Nisou, Miloš Krčmář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádhera, kaple v Proseči už není ohroženou památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.